Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

18. НОВЕМБАР 2013.
СВЕТ

Сетимо се оних који су у затвору

Сетимо се оних који су у затвору

„Право на слободу мисли, савести и вероисповести“ спада у основна људска права према 18. члану Међународног пакта о грађанским и политичким правима. * Због овог основног људског права, Јеховини сведоци у неким земљама се налазе у затвору и чак трпе малтретирање. Већина њих су младићи који због приговора савести одбијају да служе војску. Други су затворени само зато што су Јеховини сведоци.

Упркос малтретирању, Јеховини сведоци се нису одрекли своје вере. Заправо, та неправда нарушава углед земаља које не поштују људска права. У следећој табели се приказује у којим су земљама Јеховини сведоци затворени и колико их је тренутно у затвору.

ЗЕМЉА

БРОЈ ЗАТВОРЕНИКА

 Еритреја

52

 Јужна Кореја

599

 Нагорно-Карабах

1

 Сингапур

18

 Туркменистан

9

Укупно

679

Списак затвореника од 12. новембра 2013.

 ЕРИТРЕЈА

Према последњем извештају, 52 Јеховина сведока, међу којима има и жена, налазе се у затвору у тешким околностима. Иако нико од њих није званично оптужен ни осуђен, ухапшени су због приговора савести, верских активности или из непознатих разлога. Три мушкарца, Паулос Ејасу, Ајзак Могос и Негеде Теклемаријам, налазе се у затвору скоро 20 година — од септембра 1994 — зато што су на темељу савести одбили да служе војску. Мисгина Гебретинсае и Јоханес Хаиле, два Јеховина сведока који су имали преко 60 година, умрли су у затвору. Откад је Еритреја 1993. постала независна држава, власти непрестано хапсе, малтретирају и муче Јеховине сведоке.

 ЈУЖНА КОРЕЈА

Тренутно 599 младих Сведока служи 18-месечну затворску казну зато што су због приговора савести одбили да иду у војску. Од Корејског рата па све до данас, Јужна Кореја непрестано судски гони младе Јеховине сведоке који не желе да служе војни рок и не предузима ништа како би решила тај проблем. До сада је осуђено 17 549 Сведока, који су провели укупно 34 100 година у затвору јер су одбили да служе војску. Јужна Кореја крши међународне договоре на које се обавезала и одбија да призна основна права приговарача савести. За више информација, видите чланак Неправда у Јужној Кореји изазвала међународно негодовање.

 НАГОРНО-КАРАБАХ

Пошто у овој земљи још увек не постоји цивилна служба као замена за војну обавезу, један 20-годишњи Сведок је ухапшен јер је због приговора савести одбио да служи војни рок. Осуђен је 30. децембра 2011. на 30 месеци затвора, а 29. јануара 2013. одбијен је његов захтев за условно пуштање на слободу. Захтев је уложио због озбиљних здравствених проблема, али га је затворска управа одбила.

 СИНГАПУР

Сингапурска влада је увела обавезно служење војног рока и не признаје право на приговор савести. Пошто нису хтели да повреде своју библијски обликовану савест, 18 младића служи затворске казне од по 39 месеци у војном затвору. Један други Сведок, који је провео годину дана у затвору јер је одбио да служи у резервном саставу војске, ослобођен је у августу 2013.

 ТУРКМЕНИСТАН

У затвору се тренутно налазе деветорица Сведока — осморица јер су одбили да служе војску, а један на основу лажних оптужби. Осуђени су на затворске казне од 12 до 24 месеца, а затворски чувари и војници их често немилосрдно туку. Након ослобођења, некима од њих се опет суди због „поновљеног кривичног дела“ и затим се шаљу у још строже затворе.

^ одл. 2 Видети и Општу декларацију Уједињених нација о правима човека, члан 18, као и Европску конвенцију о људским правима, члан 9.