Пређи на садржај

РУСИЈА

Затворени због својих веровања

Затворени због својих веровања

Руске власти и даље прогоне и застрашују Јеховине сведоке, што подсећа на ситуацију током совјетског режима. Закључно са 19. јулом 2021, у притвору или затвору је 51 Сведок, а у кућном притвору се налази још њих 36. Поред тога, 229 Сведока има забрану напуштања краја у ком живи. Сви су оптужени за учествовање у активностима екстремистичке организације, њихово организовање или њихово финансирање. Под истрагом се тренутно налази најмање 409 Јеховиних сведока. Најмлађи има 20 година, а најстарији 90.

Власти оправдавају своје поступке тако што се позивају на забрану правних тела Сведока која је ступила на снагу у априлу 2017. и погрешно примењују члан 282. Кривичног законика Руске Федерације (КЗРФ) у вези са екстремистичким активностима. Међутим, они прогоне Јеховине сведоке због њихове вере коју исповедају не реметећи јавни ред и мир. Уколико буду проглашени кривима, неке од њих чекају затворске казне до десет година.

Руске власти и даље хапсе и затварају Јеховине сведоке

Од фебруара 2018, припадници криминалистичке службе следе исти образац када хапсе и притварају Јеховине сведоке. Наоружани полицајци насилно упадају у домове Сведока, често станаре држе на нишану, међу којима има и деце и старих, и присиљавају их да легну на под. Затим полиција претреса дом и одузима личне ствари, а неке Сведоке одводи у притвор на даљње испитивање. Инспектори покрећу кривични поступак против неких Сведока оптужујући их за екстремистичке активности и траже од судова да им одреде притвор. Када стрпају Сведоке у затвор, тужиоци траже од судова да им продуже притвор и судови то углавном одобре. У наставку следи преглед догађаја у случају једанаесторо Сведока који су оптужени за екстремизам, кривично гоњени и осуђени на казну затвора. *

Валентина Барановскаја је ухапшена 10. априла 2019, након што су наоружани полицајци у Абакану извршили претрес њене куће, као и кућа других Јеховиних сведока. Њен син, Роман Барановски, такође је био ухапшен. Полицајци су им одузели Библије, електронске уређаје и личне белешке. Након тога је против њих покренут кривични поступак. Дана 24. фебруара 2021, градски суд у Абакану, престоници Републике Хакасије, осудио је Валентину Барановскају на две године затвора. То је први пут да је нека жена која је Јеховин сведок осуђена на казну затвора због исповедања своје вере. Валентина има 70 година и имала је мождани удар у јулу 2020. Роман Барановски је осуђен на шест година затвора.

Против Александра Ившина (63) покренут је кривични поступак 23. априла 2020. Између осталог, оптужен је за организовање верске службе путем видео-позива и певање верских песама. Приликом претреса његове куће, доживео је огроман стрес и због високог крвног притиска здравље му је било озбиљно угрожено. Неколико месеци након претреса, одузет му је аутомобил. Дана 10. фебруара 2021, Окружни суд у Абинску у Краснодарској области осудио је Александра Ившина на седам и по година затвора. Откако су активности Јеховиних сведока у Русији забрањене 2017, ово је до сада најдужа затворска казна изречена неком Сведоку.

Денису Кристенсену је било одобрено раније пуштање на слободу након што је одслужио више од половине своје шестогодишње затворске казне. Дана 23. јуна 2020. Окружни суд у Љгову у Курској области поништио је затворску казну и уместо ње му одредио новчану казну у износу од 400 000 рубаља (5 759 америчких долара). Међутим, господин Алексеј Шатунов, тужилац из Канцеларије окружног тужилаштва у Курској области, уложио је жалбу на одлуку суда и тражио да се она поништи. Жалба је заснована на лажним извештајима о непримереном владању Дениса Кристенсена у затвору. Он ће остати у затвору до новог саслушања које још није заказано. У међувремену је због наводног кршења неких мањих затворских правила послат у ћелију у кажњеничком блоку на десет дана упркос лошем здрављу.

Денис Кристенсен је 46-годишњи држављанин Данске, који је ухапшен у Орелу 25. маја 2017, када су наоружани полицајци и агенти Федералне службе безбедности прекинули миран недељни састанак Јеховиних сведока који је он водио. Након скоро годину дана суђења и више од 50 рочишта на којима се појавио, Денис Кристенсен је осуђен на шест година затвора само зато што је као Јеховин сведок исповедао своју веру. Дана 6. фебруара 2019, судија Железнодорожнијског окружног суда у Орелу, Алексеј Руднев, прочитао је пресуду господину Кристенсену, којом је на основу члана 282.2(1) Кривичног закона Руске Федерације осуђен за „организовање активности екстремистичке организације“. Трочлано судско веће Окружног суда у Орелу, 23. маја 2019. одбацило је жалбу Дениса Кристенсена и потврдило пресуду, којом је осуђен на затворску казну у трајању од шест година.

Сергеј Климов је ухапшен 3. јуна 2018. након што су припадници полиције и специјалних јединица извршили претрес две куће Јеховиних сведока. Том приликом је на саслушање одведено око 30 Сведока, међу којима и једна 83-годишња жена. Сви су пуштени кући, осим господина Климова. Против њега је покренут кривични поступак и суд му је одредио притвор од два месеца. Притвор му је продужаван седам пута. Годину и пет месеци био је одвојен од своје породице. Након тог времена одржано је суђење. Дана 5. новембра 2019. Октјабрски окружни суд у Томску осудио га је на шест година затвора зато што је наводно „организовао екстремистичке активности“. Сергеј Климов биће пуштен из затвора у јулу 2023.

Константин Баженов, Алексеј Буденчук, Феликс Махамадијев, Роман Гридасов, Генадиј Герман и Алексеј Миретскиј кривично су гоњени након што су руске власти 12. јуна 2018. извршиле претрес у седам кућа Јеховиних сведока у Саратову. Тог дана, полиција је на силу ушла у домове Сведока и запленила њихове ствари, а у неким случајевима је подметнула забрањену верску литературу Јеховиних сведока. Више од десет Сведока је одведено на информативни разговор и задржано скоро до поноћи. Три мушкарца су одведена у притвор и у истражном затвору су провели скоро годину дана.

Дана 19. септембра 2019. Дмитриј Ларин, судија Лењинског окружног суда у Саратову, осудио је шесторицу наше браће на дуге затворске казне због наводног „организовања екстремистичких активности“. Двојица су добила казну затвора у трајању од три и по године, један је добио трогодишњу казну, а остала тројица су осуђена на по две године затвора. Осим тога, у пресуди је стајало да нико од њих након одслужене казне затвора у наредних пет година неће моћи да ради на некој руководећој позицији у јавним предузећима. Ова наша браћа су у затвору трпела малтретирање. Дана 6. фебруара 2020. чувари у затворској колонији бр. 1 палицама су претукли Алексеја Буденчука, Генадија Германа, Романа Гридасова, Феликса Махамадијева и Алексеја Миретског. Брат Махамадијев је пребачен у болницу јер су му сломили ребро, пробили плућно крило и повредили бубрег. Брат Баженов, брат Буденчук и брат Махамадијев су пуштени из затвора.

Масовни претреси и физички напади

Дана 12. јула 2020, припадници специјалних јединица претресли су најмање три куће Јеховиних Сведока у Прокопјевску, у Кемеровској области. Неколико Сведока је одведено на испитивање и затим пуштено. Међутим, наш брат Андреј Власов, који је инвалид и хода уз помоћ штапа, задржан је у притвору два дана. Власти су 14. јула покренули кривични поступак против њега и осудили га на два месеца кућног притвора.

Дана 13. јула, извршен је претрес у више од 100 кућа Сведока у неколико места у Вороњешкој области и у Старом Осколу у Белгородској области. Покренути су кривични поступци и десеторици Сведока је одређен притвор до 3. септембра. Припадници специјалних јединица насилно су ушли у кућу Александра Бокова и сурово претукли најмање двојицу наше браће. Брата бокова су ударали у стомак и главу, а затим га присилили да чучи током испитивања. Дмитрија Катирова су срушили на под, ударали и шутирали док се превијао од болова.

Напори да се оконча неправедно затварање

Адвокати ових Сведока који су у затвору до сада нису имали успеха у покушајима да их ослободе, али су упутили жалбе Савету УН за људска права и Радној групи УН за произвољно притварање. Поднели су и 57 молби Европском суду за људска права. Њихови напори да се ово неправедно затварање оконча до сада нису уродили плодом.

Неки међународни судови отворено су осудили Русију зато што тако поступа са Јеховиним сведоцима. На пример, у одлуци усвојеној 26. априла 2019, Радна група УН за произвољно притварање оптужила је Русију за систематски прогон Јеховиних сведока, указујући притом на случај господина Дмитрија Михајлова из руског града Шује. У закључку је наведено да је његово хапшење и притварање чин верске дискриминације и да је он „само један од све већег броја Јеховиних сведока у Русији који су ухапшени, затворени и кривично гоњени због тога што исповедају своју веру“.

Дана 12. марта 2020. стално веће ОЕБС-а издало је заједничко саопштење у коме је осудило понашање руских власти према Јеховиним сведоцима: „Европска унија је и даље веома забринута због тога што се Јеховини сведоци у Русији суочавају са системским прогонством [...] Веома смо забринути због недавних извештаја који говоре о томе да су затворски чувари и полицајци мучили и на друге начине малтретирали неколико Јеховиних сведока у притвору.“ На крају саопштења је писало: „Мучење представља кршење међународних закона о људским правима, а нарочито Међународног пакта о грађанским и политичким правима, Европске конвенције о људским правима и Конвенције Уједињених нација против мучења и других окрутних, нехуманих и понижавајућих поступака или кажњавања. Руска Федерација је потписница свих тих докумената.“

Преглед догађаја

 1. 19. јул 2021.

  Укупно 51 Сведок је у затвору.

 2. 24. фебруар 2021.

  Градски суд у Абакану, престоници Републике Хакасије, осудио је Валентину Барановскају на две године затвора, а њеног сина, Романа Барановског, на шест година затвора.

 3. 10. фебруар 2021.

  Окружни суд у Абинску у Краснодарској области осудио је Александра Ившина на седам и по година затвора.

 4. 2. септембар 2020.

  Берјозовски градски суд у Кемеровској области осудио је Сергеја Бритвина и Вадима Левчука на четири године затвора.

 5. 3. август 2020.

  Окружни суд у Пскову донео је одлуку да Генадиј Шпаковски буде пуштен из затвора. Суд га и даље сматра кривим али му је казну од шест и по година затвора преиначио у условну казну која ће такође трајати шест и по година.

 6. 13. јул 2020.

  Масовни претрес најмање 100 кућа Сведока у Вороњешкој и Белгородској области.

 7. 9. јун 2020.

  Градски суд у Пскову осудио је 61-годишњег Генадија Шпаковског на шест и по година затвора.

 8. 6. фебруар 2020.

  Петорица од укупно шесторице Јеховиних сведока осуђених 19. септембра 2019. пребачени су у кажњеничку колонију бр. 1 у Оренбургу. Када су стигли у тај затвор, чувари су их немилосрдно претукли – шутирали су их и ударали палицама. Господину Махамадијеву је сломљено ребро, пробијено плућно крило и повређен бубрег.

 9. 19. септембар 2019.

  Судија Лењинског окружног суда у Саратову Дмитриј Ларин, осудио је шесторицу Сведока на затворске казне. Константин Баженов, Алексеј Буденчук, Феликс Махамадијев, Роман Гридасов, Генадиј Герман и Алексеј Миретскиј осуђени су због наводног „организовања екстремистичких активности“.

 10. 23. мај 2019.

  Окружни суд у Орелу одбацио је жалбу Дениса Кристенсена и потврдио затворску казну у трајању од шест година.

 11. 26. април 2019.

  Радна група УН за произвољно притварање закључила је да су прекршена права Дмитрија Михајлова и позвала је Русију да оконча прогон Јеховиних сведока.

 12. 6. фебруар 2019.

  Железнодорожнијски окружни суд прогласио Дениса Кристенсена кривим и осудио га на шест година затвора.

 13. 9. октобар 2018.

  Полиција и припадници специјалних јединица претресли домове у Кирову. Ухапшено неколико Сведока, међу којима је и пољски држављанин Анджеј Онишчук, и одређен им је притвор.

 14. 15. јул 2018.

  Полиција претресла неколико домова Сведока у Пензи и ухапсила Владимира Алушкина. Он је задржан у притвору.

 15. 4. јул 2018.

  Полиција упала у неколико домова у Омску. Сергеј и Анастасија Пољаков су ухапшени и задржани у притвору. Госпођа Пољаков је прва Сведокиња која је у Руској Федерацији затворена под оптужбом за екстремистичке активности.

 16. 12. јун 2018.

  Полиција упала у домове у Саратову. Константин Баженов, Алексеј Буденчук и Феликс Махамадијев су ухапшени и послати у притвор. Још тројица Сведока – Генадиј Герман, Роман Гридасов и Алексеј Миретскиј – морали су да потпишу документ у ком стоји да неће напуштати Саратов.

 17. 3. јун 2018.

  Полиција упала у домове у Томску и Пскову. Сергеј Климов је ухапшен и притворен.

 18. 19. фебруар 2018.

  На Железнодорожнијском окружном суду у Орелу почиње суђење Денису Кристенсену. Председава судија Алексеј Руднев.

 19. 20. јула 2017 – новембра 2018.

  Денису Кристенсену притвор продужен неколико пута. Први пут то је учинио Совјетски окружни суд, а затим Железнодорожнијски окружни суд.

 20. 26. мај 2017.

  Совјетски окружни суд у Орелу одредио Денису Кристенсену два месеца притвора.

 21. 25. мај 2017.

  Полиција упала на верски састанак у Орелу и ухапсила Дениса Кристенсена.

 22. 20. април 2017.

  Врховни суд Руске Федерације донео пресуду о укидању административног центра и 395 правних тела Јеховиних сведока.

^ одл. 5 Више информација о другим Јеховиним сведоцима у Русији који су прогоњени због своје вере можете наћи на веб-сајту jw.org.