Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

РУСИЈА

Затворени због својих веровања

Затворени због својих веровања

Наоружани полицајци и агенти Федералне службе безбедности 25. маја 2017. прекинули су миран верски састанак Јеховиних сведока у Орелу, у Русији. Власти су у јуну 2016. под оптужбом за екстремизам укинуле Локалну верску заједницу у Орелу, а сада тврде да тиме што тамошња скупштина одржава састанке, наставља активности екстремистичке организације.

Јавни тужилац је покренуо кривичну истрагу против Дениса Кристенсена, старешине у скупштини у Орелу, због тога што је био један од учесника верског састанка. Совјетски окружни суд је наложио да господин Кристенсен остане у притвору до 23. јула 2017. да би Федерална служба безбедности имала довољно времена да прикупи доказе и пронађе сведоке како би изградила случај. Жалба на одлуку суда је уложена 29. маја 2017. На саслушању које је одржано 21. јуна 2017, суд је одбацио жалбу и наредио да господин Кристенсен остане у притвору. Ако буде осуђен, могао би се на основу члана 282.2, става 1, Кривичног закона суочити са затворском казном од шест до десет година.

Амбасада Данске у Москви одмах је обавештена о хапшењу господина Кристенсена, данског држављанина, и њени представници су га посетили у затвору. Они су известили да се с њим није лоше поступало и да је добро.

Неправедна пресуда руског Врховног суда

До укидања правног тела у Орелу дошло је када су полицајци прегледали објекат у ком су се верски састанци одржавали и том приликом „пронашли“ библијску литературу коју су претходно подметнули исти ти полицајци, иако су Сведоци још давно пре тога уклонили сву литературу из те зграде. Јавни тужилац је проналажење тих неколико књига протумачио као доказ „складиштења литературе која је проглашена екстремистичким материјалом у сврху масовне дистрибуције“. Руски Врховни суд је одбацио жалбу и потврдио одлуку о укидању Локалне верске заједнице у Орелу.

Руско Министарство правде је у марту 2017. покренуло случај против Административног центра Јеховиних сведока и преосталих Локалних верски заједница. Врховни суд Руске федерације је 20. априла 2017. донео пресуду којом се забрањују верске активности Јеховиних сведока, на шта су они уложили жалбу јер сматрају да примена термина „екстремизам“ на њихов миран начин живота никако није у реду. Баш као што је било и у Орелу, представници власти су подметнули „доказе“, а затим су „експерти“ које је држава одредила њихову литературу приказали у погрешном светлу.

Настојања да се одбрани верска слобода

Када је 25. маја састанак прекинут, присутни су били окупљени као група верника која дели иста библијска уверења, а не као представници неког правног тела. Јеховини сведоци су уложили жалбе судовима у Русији и доставили су међународним телима нове информације у вези са Денисом Кристенсеном и организацијом Јеховиних сведока у Русији.

Преглед догађаја

  1. 21. јун 2017.

    Након одбацивања жалбе, суд наредио да Денис Кристенсен остане у притвору.

  2. 26. мај 2017.

    Суд осудио Дениса Кристенсена на два месеца притвора.

  3. 25. мај 2017.

    Верски састанак у Орелу прекинут, а Денис Кристенсен ухапшен.