Пређи на садржај

Кућа једног Јеховиног сведока из Лутсина у пламену

16. ЈУН 2017.
РУСИЈА

Јеховини сведоци у Русији трпе последице пресуде Врховног суда

Јеховини сведоци у Русији трпе последице пресуде Врховног суда

Јеховини сведоци широм Русије трпе велике последице пресуде коју је Врховни суд донео 20. априла 2017. Власти крше основна људска права Сведока и кривично их гоне због њихових верских активности. У исто време, неки грађани Русије сматрају да им ова пресуда даје за право да дискриминишу Сведоке, па чак и да своју мржњу према њима показују физичким нападима.

Руске власти злоупотребљавају и ограничавају људска права

Денис Кристенсен

Јеховини сведоци оптужени за кривична дела

 • Полиција је 25. маја упала на верски састанак Јеховиних сведока у Орелу и ухапсила данског држављанина Дениса Кристенсена који служи као старешина у тој скупштини. Господин Кристенсен ће у притвору бити задржан све до 23. јула, до када тужилац треба да прикупи доказе против њега и оптужи га за „екстремистичке активности“. Ако буде проглашен кривим, господин Кристенсен би могао бити осуђен на шест до десет година затвора.

Званична упозорења издата Локалним верским заједницама

 • Државни тужилац је 4. маја издао званично упозорење представнику Локалне верске заједнице у Кримску. У том упозорењу је стајало да тај представник и сви чланови те верске заједнице могу бити оптужени и кривично гоњени због одржавања верских састанака.

 • Од када је Врховни суд донео пресуду, слична упозорења добило је најмање пет других Локалних верских заједница Јеховиних сведока.

Упади полиције на верске састанке

 • Полиција је 22. априла прекинула верски састанак у Џанкоју, у републици Крим. Полицајци су изричито тврдили да након пресуде Врховног суда Сведоци немају право да одржавају верске састанке. Затим су претражили објекат у ком се састанак одржавао и запечатили га како више не би могао да се користи за верске састанке.

 • Од када је Врховни суд донео пресуду, забележено је најмање пет случајева у којима је полиција прекинула верске састанке Сведока, а један од тих састанака се одржавао у приватној кући.

„Дубоко сам забринут што се активности Јеховиних сведока у Русији којима се иначе не ремети јавни ред и мир неоправдано сматрају противзаконитим [...] Подстичем руске власти да подрже верску слободу, слободу мишљења и изражавања и слободу на мирно окупљање и удруживање Јеховиних сведока, у складу са обавезама државе према међународним законима о људским правима и обавезама према Организацији за европску безбедност и сарадњу“ (Михаел Георг Линк, директор Канцеларије за демократске институције и људска права при Организацији за европску безбедност и сарадњу).

Деца Јеховиних сведока мете напада

 • Дана 24. априла, учитељица у селу Безводное, у области Киров, понижавала је два ученика чија мајка је Јеховин сведок. Своје поступке је оправдала изјавом да су Јеховини сведоци забрањени у Русији.

 • Директор једне школе у московској области уручио је 17. маја писмено упозорење родитељима осмогодишњег ученика који је са својим другом из разреда разговарао о Богу. У том упозорењу, у ком је најпре указано на пресуду Врховног суда, стајало је да се у школи „забрањују све активности које се не односе на образовање“. Директор је претио да ће случај пријавити полицији и да ће „покренути поступак да се ученику обезбеди другачији вид школовања“.

Сведоцима онемогућена цивилна служба

 • Дана 28. априла, Војна регрутна комисија за градове Чебоксари и Марпосадскиј одбила је молбу једног Јеховиног сведока за обављање цивилне службе. Та комисија је навела да су Јеховини сведоци „екстремисти“ и да им због тога не може бити одобрена цивилна служба.

 • Најмање још двојици Јеховиних сведока је на сличан начин одбијена молба за цивилну службу.

Филип Брамли, адвокат Јеховиних сведока, запазио је контрадикторност у ставу власти: „С једне стране, власти не одобравају младим Сведоцима цивилну службу зато што су ’екстремисти‘, а с друге стране, захтевају да ти ’екстремисти‘ иду у војску. Да ли је могуће да би власти дозволиле ’екстремистима‘ да буду у војсци?“

Малтретирање и дискриминација

Насиље над Јеховиним сведоцима

 • Дана 30. априла, у Лутсину, у московској области, једна особа је до темеља спалила кућу породице Јеховиних сведока, као и суседну кућу у којој су живели њихови остарели родитељи. Пре него што је изазвала пожар, вређала је ту породицу и њихову религију.

 • Дана 24. маја, у Жешарту, у републици Коми, неколико особа је изазвало пожар који је знатно оштетио зграду у којој су Јеховини сведоци одржавали верске састанке.

  Остаци Дворане Краљевства у Жешарту након пожара

 • Од 20. априла 2017, када је Врховни суд донео пресуду, демолирано је најмање још девет објеката у којима су Сведоци одржавали састанке.

 • Дана 26. априла, када је један Јеховин сведок из Белгорода изашао из куће, пришао му је један човек који је повикао: „Ви сте забрањени!“, а затим га претукао.

 • Дана 11. маја, група мушкараца прекинула је верски састанак Јеховиних сведока у Тјумењу и непристојним и увредљивим речима свима претила батинама.

Сведоци отпуштени с посла

 • Дана 15. маја, управа хемијске индустрије у Дорогобужу, у смоленској области, отпустила је све раднике који су Јеховини сведоци. Управа је навела да је од Федералне службе безбедности добила наређење да отпусти све Сведоке јер „екстремисти“ не могу да раде у тој фабрици.

 • Од када је Врховни суд донео пресуду, Сведоцима је у најмање још три случаја прећено отказом зато што припадају „екстремистичкој“ организацији. У селу Јашкино, у области Керемово, полиција је приморавала једну Јеховину сведокињу да открије информације о другим Сведоцима. Полицајци су рекли да је противзаконито бити члан забрањене религије и Јеховине сведоке су упоредили са терористима исламске државе.

Забринутост за Јеховине сведоке у Русији

Током последњих десет година које су претходиле пресуди Врховног суда, Јеховини сведоци у Русији били су жртве напада на њихову верску слободу иза којих је стајала држава. Њихова безбедност је након доношења пресуде под још већим знаком питања. Та пресуда је Сведоке приказала у лошем светлу и охрабрила је неке појединце и представнике власти да им и даље наносе штету, баш као што наведени примери и показују. Јеховини сведоци широм света веома су забринути шта ће бити с њиховим суверницима у Русији ако Апелационо веће Врховног суда потврди пресуду, чије је разматрање заказано за 17. јул 2017.

Господин Брамли каже: „До сада није изнет ниједан доказ да су Јеховини сведоци макар издалека повезани са екстремизмом. Прогонство које су до сада претрпели не може се оправдати оптужбом да наводно представљају опасност за друштво. Русија мора да преиспита своје поступке према Јеховиним сведоцима у светлу свог устава и међународних споразума који гарантују верску слободу.“