Пређи на садржај

Дворана Јеховиних сведока у Абинску

4. АВГУСТ 2015.
РУСИЈА

Случај о забрани правног тела Јеховиних сведока у Абинску доспео на Врховни суд

Случај о забрани правног тела Јеховиних сведока у Абинску доспео на Врховни суд

Врховни суд Руске Федерације 5. августа 2015. размотриће жалбу на одлуку о забрани верске заједнице Јеховиних сведока у Абинску. Власти града Абинска су одлуку о забрани донеле почетком ове године, на сличан начин као што је то учињено у Таганрогу и Самари.

Неосновани разлози за забрану

Скупштина Јеховиних сведока у Абинску има око 100 чланова, од којих су неки у поодмаклим годинама. Верска заједница у Абинску регистрована је као правно тело у новембру 1999. и у власништву има Дворану Краљевства у којој Јеховини сведоци одржавају своје састанке.

У децембру 2012, као и у октобру 2013, власти су оптужиле два Јеховина сведока из Абинска за кршење закона због наводног дистрибуисања екстремистичке литературе. Оба Сведока припадају скупштини у Абинску, али ниједан од њих није члан правног тела те верске заједнице. Не обазирући се на ту чињеницу, тужилац је искористио неосноване оптужбе против ове две особе како би затражио забрану правног тела Јеховиних сведока.

На основу тих нетачних закључака, суд у Краснодару је 4. марта 2015. објавио да је „правно тело Јеховиних сведока из града Абинска [...] екстремистичко и да га треба забранити и исписати из државног регистра правних тела“. Поред тога, суд је одлучио да Дворана Краљевства у Абинску пређе у власништво државе. Ако Врховни суд потврди ову пресуду, Јеховини сведоци у Абинску ће остати без места за одржавање верских састанака.

Слична тактика

Погрешно примењујући Закон о сузбијању естремистичке активности, власти у Абинску поступају слично властима које су забраниле верску заједницу Јеховиних сведока у Таганрогу и Самари. И у Абинску су изнете неосноване оптужбе за учествовање у екстремистичким активностима. Јеховини сведоци у Таганрогу и Самари судским путем се свесрдно боре против ових лажних оптужби. Поднели су жалбе Европском суду за људска права да би заштитили своју верску слободу.

Јеховини сведоци у Абинску се не повлаче

Јеховини сведоци у Абинску ће наставити с верским активностима, попут својих суверника у другим деловима света. Међутим, они се надају да ће Врховни суд Руске Федерације увидети да је пресуда нижег суда у Абинску неправедна и да ће им дозволити да се и даље састају у миру у својој дворани.