Пређи на садржај

Градови у којима су се догодили претреси

2. МАЈ 2018.
РУСИЈА

Прогонство и застрашивање Јеховиних сведока у Русији

Прогонство и застрашивање Јеховиних сведока у Русији

У најмање седам градова широм Русије, полиција је претресала домове Сведока и хапсила их. Специјалне полицијске јединице, понекад с маскама и аутоматским пушкама, очигледно су на организован начин упадале у домове Сведока, држале их на нишану и на испитивање приводиле и старе и младе.

Аркадја Акопјан са супругом Соњом и унукама

Током протекле године, власти су покренуле најмање десет истрага и затвориле петорицу Сведока, међу којима је и Денис Кристенсен, који је у притвору од 25. маја 2017. Још један Сведок, 69-годишњи Аркадја Акопјан тренутно се налази у притвору у Републици Кабардино-Балкарија. Свима њима прете затворске казне у трајању од две до десет година, само зато што су се окупили ради богослужења.

Врховни суд Руске Федерације 20. априла 2017. забранио је рад Административног центра Јеховиних сведока и укинуо свих 395 правних тела Сведока. Током саслушања на Врховном суду, руске власти су тврдиле да иако укидају правна тела Јеховиних сведока, појединцима неће бранити да испољавају своју веру. Међутим, њихови поступци откривају нешто сасвим друго.

Сада када су руске власти успешно укинуле сва правна тела Јеховиних сведока и почеле да им одузимају имовину, усмериле су своју пажњу на људе и њихове верске активности. За преко 175000 Јеховиних сведока у Русији, исповедање вере постало је кривично дело.

Претреси, испитивања и притвор

Од јануара 2018, Јеховини сведоци су све чешће на мети напада власти.

20. април 2018, Шуја, Ивановска област. Полиција је претресла домове четворо Сведока. Дмитрија Михаилова су одвели у полицијску станицу и задржали га у притвору, да би га касније пустили. Покренут је кривични поступак и оптужен је за учествовање у активностима екстремистичке организације, према члану 282.2(2) Кривичног закона. Није му дозвољено да до даљњег напушта Шују.

19. април 2018, Владивосток. Полиција и Федерална служба безбедности упале су у стан Валентина Осадчука и одвели њега и три старије жене у полицијску станицу ради испитивања. Господина Осадчука су оптужили за кршење члана 282.2(2) Кривичног закона, за шта је прописана казна од две до четири године затвора. Он се сада налази у притвору. Окружни суд у Фрунзенском рејону наложио је 23. априла да господин Осадчук остане у притвору до 20. јуна 2018. Он се тренутно налази у Истражном затвору број 1, у Владивостоку.

18. април 2018, Пољарни, Мурманска област. Касно увече, полиција и маскирани специјалци са аутоматским пушкама провалили су у дом Романа Маркина. Под претњом оружјем, оборили су га на под. Када је његова ћерка тинејџерка то видела, легла је на под и покрила главу рукама. Полиција је претресла кућу, а затим је одвела господина Маркина у полицијску станицу и ставила га у притвор.

Исте вечери, полиција је претражила домове још 14 Сведока из тог краја и запленила мобилне телефоне, таблете и друге личне ствари. Полиција је затим одвела Сведоке на испитивање у полицијску станицу. Против господина Маркина и још једног тамошњег Сведока Виктора Трофимова покренут је кривични поступак. Обојица су оптужена за организовање активности екстремистичке организације према члану 282.2(1) Кривичног закона. Уколико буду осуђени, чекају их затворске казне у трајању од шест до десет година. Обојица се налазе у притвору у затворској јединици број 1 у Мурманску.

10. април 2018, рејон Затон, Уфа. Између 6.30 и 7.00 ујутру, истражитељи и припадници специјалних јединица упали су у куће неколико Сведока, извршили претрес и испитивали их. У једном случају, полицајац је једном од њих рекао: „Пустићемо те чим будеш рекао да ниси члан организације Јеховиних сведока.“ У једној другој прилици, полицајац је једном Сведоку рекао: „Истребићемо вас са земље.“ Сви Сведоци су одведени у полицијску станицу где су им узети отисци прстију и где су и даље били испитивани.

Када су упали у дом господина и госпође Кафизов, полицајци су их држали на нишану и претресали њихов дом. Кад су завршили, један полицајац је зграбио госпођу Кафизову за руку, угурао је у аутомобил и одвео у станицу на испитивање. Господин Кафизов није Јеховин сведок.

Анатолиј и Аљона Вилиткевич, пре његовог хапшења

Полиција је упала у дом Анатолија Вилиткевича и ухапсила га. Његовој жени су рекли да дуго неће видети мужа. Власти су га оптужиле за организовање активности екстремистичке организације, према члану 282.2(1) Кривичног закона. Одређен му је притвор до 2. јуна 2018. Уколико буде осуђен, могао би добити затворску казну до 10 година.

Март 2018, Орел. Осим поступка против Дениса Кристенсена, након претреса седам домова Сведока у мају 2017, власти су покренуле поступак против Сергеја Скријникова. Против њега још увек није подигнута званична оптужница. Терети се за учествовање у активностима екстремистичке организације, према члану 282.2(2). Уколико буде осуђен, чека га затворска казна од две до четири године.

7. фебруар 2018, Белгород. Велике групе полицајаца претресле су најмање десет домова Сведока. Полицајци су неколико Сведока бацили на под или прибили уза зид. Запленили су електронске уређаје, пасоше, фотографије и новац. Затим су све Сведоке одвели у полицијску станицу, испитивали и ослободили све осим Анатолија Шаљапина и Сергеја Воикова. Полиција их је задржала 48 сати и затим их ослободила. Међутим, није им дозвољено да напуштају Белгород.

23. јануар 2018, Кемерово. Полиција је упала у 12 домова Сведока, претресла их и запленила све електронске уређаје, верску литературу и многа документа. Пре тих претреса, један човек се претварао да је Јеховин сведок и одлазио на њихове састанке које је тајно снимао, а затим је те снимке предао полицији. На основу њих, власти су започеле истрагу.

Пресуда Врховног суда може раздвојити породице

Руске власти не само што су организовале жестоке акције полиције и Федералне службе безбедности већ су донеле одлуку и да држава може одузети децу Јеховиних сведока како би била „ресоцијализована“. Пленум Врховног суда Руске Федерације донео је 14. новембра 2017. Резолуцију бр. 44, у којој је наведено да родитељима „суд може одузети родитељско право“ ако своју децу укључе у активности организације која је забрањена као „екстремистичка“.

Министарство просвете и науке је 23. новембра 2017. издало општу „препоруку“ да се „ресоцијализују“ деца која су изложена „идеологији верских екстремиста“. Министарство је скренуло пажњу на само две групе деце – децу припадника ИСИС-а и децу Јеховиних сведока. Министарство је истакло да „на десетине хиљада деце и адолесцената“ има родитеље који су Јеховини Сведоци. До сада, ниједној породици Сведока нису одузета деца.

До чега ће све ово довести?

Ниједна друга држава чланица Савета Европе није тако жестоко напала неку мирољубиву верску мањину. Јеховини сведоци у Русији не могу се више јавно састајати да би читали и проучавали Библију. Да би избегли хапшење и кривичне поступке, морају се састајати тајно, као што су то радили током совјетског режима.

Јеховини сведоци широм света веома су забринути за своје сувернике у Русији и како ће овакви поступци власти утицати на њих у емоционалном, духовном и физичком погледу. Филип Брамли, адвокат Јеховиних сведока, изјавио је: „Руске власти треба да престану са оваквим злостављањем и повинују се својим међународним обавезама да поштују људска права и слободу вероисповести. Сада када су власти прешле са затварања правних тела на хапшења Сведока, шта предстоји Јеховиним сведоцима у Русији?“