Након што су званично регистровани у Руској Федерацији 1992, Јеховини сведоци су у почетку слободно исповедали своју веру. Поново су регистровани 1999. према Закону о слободи савести и верским заједницама. Широм ове земље постоји на стотине локалних верских организација Јеховиних сведока које су законски регистроване.

Међутим, Јеховини сведоци се суочавају с великим тешкоћама које озбиљно угрожавају њихову верску слободу. Од 2009, надлежни органи су широм земље покренули кампању против Сведока погрешно примењујући Закон о сузбијању екстремистичких активности. Руски судови су прогласили екстремистичким десетине публикација Јеховиних сведока, између осталог и њихов званични веб-сајт jw.org. Полиција је претражила стотине домова Сведока и дворана где се састају. Јавни тужиоци терете Сведоке за кривичне преступе углавном због тога што присутвују верским састанцима или их воде.

Упркос осудама Европског суда за људска права и других међународних институција, власти у Русији нису предузеле ништа да би зауставиле малтретирање и дискриминацију Јеховиних сведока. Надлежни органи улажу све веће напоре како би забранили активности Јеховиних сведока.