Пређи на садржај

14. ЈАНУАР 2016.
РУСИЈА

Заплена Библија и библијске литературе у Русији

Заплена Библија и библијске литературе у Русији

Током прошле године, власти у Русији су начиниле још један корак у ограничавању верске слободе тако што су забраниле увоз Библија које су издали Јеховини сведоци. Сведоци су били веома изненађени када су сазнали да је царинска испостава у Виборгу тврдила да постоји могућност да се у Библијама налазе знаци „екстремизма“. Оваква тврдња неће утицати само на Сведоке већ на све руске грађане који верују да је Библија света књига и сматрају је основом своје вере.

Узнемирујуће тврдње о Библији

Руски цариници су 13. јула 2015, у пограничном граду Виборгу, зауставили испоруку од 2016 примерака библијског превода Нови свет на руском. * Власти су конфисковале три Библије и послале их на „стручну процену“ како би се утврдило да ли садрже „екстремистичке“ изразе, а остатак испоруке су задржали. Осим тога, у августу је покренут поступак против финске подружнице Јеховиних сведока (која је испоручивала литературу Русији).

Нешто пре тога, 5. маја 2015, заплењена је пошиљка верске литературе у којој су биле и Библије које су Јеховини сведоци издали на осетинском. То се веома неповољно одразило на хришћане у Русији који говоре тим језиком, јер је превод Нови свет тренутно једини превод целе Библије на осетинском.

Иако су власти у Русији и раније погрешно примењивале Закон о сузбијању екстремистичких активности на публикације Јеховиних сведока, ово је први пут да тврде да би неки библијски превод могао бити повезан с екстремизмом. * Уколико би судови прогласили ове Библије екстремистичким, њихово дистрибуисање у Русији би било забрањено.

Незаконите забране увоза друге литературе

Неке публикације чији је увоз забрањен

Осим што су спречавали увоз Библија, цариници од марта 2015. противзаконито забрањују и увоз друге верске литературе Јеховиних сведока. * Сваки пут, они следе исти образац. Прво незаконитом претрагом узимају неколико примерака одређених публикација које шаљу на „стручну процену“, * а затим тужилац започне поступак да се те публикације прогласе екстремистичким. Компликоване правне битке су незаобилазне јер скоро свака испорука литературе води до покретања поступака на судовима.

У покушају да добију једну од испорука, Јеховини сведоци су цариницима предали документацију која је обухватала повољне судске пресуде, стручне процене и друго, чиме су показали да су власти већ потврдиле да та литература није екстремистичка. Па ипак, они су игнорисали те доказе.

Спречавање увоза штампаних публикација Јеховиних сведока надовезује се на недавну забрану приступа њиховим електронским публикацијама. Дана 21. јула 2015, Русија је постала једина земља у свету која је забранила веб-сајт jw.org, званични сајт Јеховиних сведока. Интернет провајдери широм Русије блокирали су приступ овом сајту, тако да се сада његово промовисање у овој земљи сматра кривичним делом.

Ова забрана у великој мери ограничава могућности Сведока да дођу до верских публикација у електронском облику, што се посебно негативно одражава на Сведоке који су глуви или слепи. Пошто је проучавање Библије основ верске службе Сведока, отежан приступ њиховој литератури ограничава им верску слободу.

Јеховини сведоци се надају да ће разум превладати

Руски судови су спречили раније покушаје да се забране неке књиге које се сматрају светим. На пример, суд у Томску је 2011. одбио захтев да се забрани хиндуистичка света књига Бхагавад гита. Године 2013, апелациони суд је преиначио одлуку којом је један превод Курана проглашен екстремистичким.

Јеховини сведоци се надају да ће руски судови одбацити апсурдну тврдњу да би један библијски превод могао бити екстремистички и да ће дозволити увоз Библија и друге верске литературе коју су објавили Јеховини сведоци.

Преглед догађаја

 1. 1. март 2015.

  Цариници заустављају испоруку литературе и противзаконито конфискују неку литературу.

 2. 4. мај 2015.

  Власти заустављају испоруку намењену Русији. Касније претражују товар и одузимају неколико примерака, укључујући и Библије на осетинском, да би утврдили да ли садрже знаке „екстремизма“.

 3. 28. мај 2015.

  Суд одређује једну установу у Санкт Петербургу која треба да изврши „стручну процену“ литературе из пошиљке од 1. марта 2015.

 4. Јун 2015.

  Цариници заустављају две испоруке на граници код Виборга.

 5. 13. јул 2015.

  Цариници заустављају испоруку која садржи само Библије на руском.

 6. 13. август 2015.

  Царинска испостава у Виборгу одлучује да заплени свих 2016 Библија из пошиљке од 13. јула, тврдећи да постоји могућност да садрже знаке „екстремизма“. Уједно покреће поступак против финске подружнице Јеховиних сведока.

 7. 1. септембар 2015.

  На саслушању у вези с пошиљком од 4. маја у којој су биле Библије на осетинском и друга литература, судија одбацује предлоге Сведока и спречава њихове адвокате да изнесу завршне речи.

 8. 30. октобар 2015.

  Градски суд у Виборгу пресуђује да су цариници противзаконито претражили пошиљку од 4. маја.

 9. 17. новембар 2015.

  Одржано саслушање у вези с пошиљком Библија од 13. јула и одложено суђење.

^ одл. 4 Превод Нови свет је савремени библијски превод који су објавили Јеховини сведоци и који се бесплатно дистрибуише на преко 120 језика.

^ одл. 6 Од 1. јануара 2016, руски судови су 82 публикације Јеховиних сведока прогласили екстремистичким. Сведоци су на ове одлуке уложили жалбе и руским судовима и Европском суду за људска права.

^ одл. 8 До децембра 2015, царинска испостава у Виборгу је зауставила седам испорука литературе за Јеховине сведоке у Русији.

^ одл. 8 Према руском закону, претрага и заплена захтевају судски налог и морају се спровести у присуству свих укључених страна. Цариници су сваки пут прекршили ову процедуру.