Пређи на садржај

29. МАЈ 2017.
РУСИЈА

Руска полиција упала на верски састанак у Орелу и притворила данског држављанина

Руска полиција упала на верски састанак у Орелу и притворила данског држављанина

Наоружани полицајци и припадници Федералне службе безбедности 25. маја 2017. упали су на миран верски састанак који Јеховини сведоци сваке недеље одржавају у Орелу, у Русији. Власти су објавиле да ће Сведоке оптужити за кривично дело зато што су наводно наставили са активностима екстремистичке организације. Дана 14. јуна 2016, под оптужбом за екстремизам, власти су укинуле Локалну верску заједницу у Орелу. Овог пута, власти су узеле личне податке свих који су присуствовали верском састанку, заплениле њихове електронске уређаје, а касније су претресле и куће Сведока у Орелу.

Полиција је само мушкарце из скупштине у Орелу одвела у просторије Федералне службе безбедности, а данског држављанина Дениса Кристенсена, који је скупштински старешина, задржала у притвору. Тужилац је по хитном поступку затражио од Совјетског окружног суда да господин Кристенсен остане у притвору да би Федерална служба безбедности имала довољно времена да прикупи доказе и пронађе сведоке како би изградила случај. Судија Светлана Наумова усвојила је тај захтев и наредила је да господин Кристенсен остане у притвору два месеца. На ову одлуку ће данас бити уложена жалба. Ако буде осуђен, господин Кристенсен би се могао суочити са затворском казном од шест до десет година, на основу члана 282.2, став 1 Кривичног закона.

Скупштина Јеховиних сведока у Орелу одржавала је верску службу као група верника, а не као правно тело. Овај корак руских власти показује да је њихов циљ да забране верску службу Сведока, а не само њихова правна тела. Нешто слично су доживели и Сведоци у граду Таганрогу, где су власти најпре укинуле Локалну верску заједницу, а касније су 16 припадника те скупштине оптужиле за екстремизам зато што су наставили да се окупљају на мирним верским састанцима. У новембру 2015, сви су били осуђени, али су њихове затворске и новчане казне суспендоване. Њихов случај се тренутно разматра на Европском суду за људска права.