Пређи на садржај

31. ЈУЛ 2014.
РУСИЈА

Суд у Таганрогу осудио Јеховине сведоке због исповедања вере

Суд у Таганрогу осудио Јеховине сведоке због исповедања вере

Градски суд у Таганрогу је 30. јула 2014. осудио 7 од 16 Сведока зато што су присуствовали мирним верским скуповима и организовали их. Суђено им је само зато што су исповедали своју веру и то на исти начин као и Сведоци у целом свету. Ова пресуда може постати преседан који би угрозио верску слободу Јеховиних сведока у целој Русији.

Требало је да судија прочита пресуду 28. јула 2014, али је то одложио за наредни дан. Затим је цео дан 29. јула и пре подне 30. јула читао пресуду од 100 страна. Четворица старешина добила су затворске казне од пет до пет и по година, као и новчане казне од 100000 рубаља (око 2090 евра). Још три Сведока су добила новчане казне у износу од по 50000 до 60000 рубаља (од око 1045 до око 1250 евра). Пошто су истрага и суђење трајали предуго, судија је по основу застарелости поништио плаћање новчаних казни и служење затворске казне. Осталих девет Сведока је ослобођено оптужби.

Током доношења одлуке, судија се позвао на пресуду коју је у септембру 2009. донео Окружни суд у Ростову, наиме да се забрани верска заједница Јеховиних сведока у Таганрогу. Иако се пресуда из 2009. односила само на статус Јеховиних сведока као верске заједнице, судија је закључио да је исповедање вере свих Јеховиних сведока у Таганрогу и оближњим општинама било забрањено.

На суђењу, које је трајало 15 месеци, оптужени су изјавили да се неће одрећи своје вере и да ће наставити да је исповедају као Јеховини сведоци. То је за осуђене значило да би, ако наставе да исповедају своју веру, могли добити затворску казну због поновљеног кривичног дела.

Виктор Женков, један од адвоката у овом случају, рекао је: „Са зебњом размишљам о последицама које ова пресуда може имати по Јеховине сведоке у Русији. Полиција у Таганрогу и целој Русији може ову пресуду употребити у пропаганди против Јеховиних сведока и као потпору за малтретирање и прогањање Сведока, што може резултовати затворским казнама само због исповедања њихове вере.“

Сведоци у Таганрогу су поднели жалбу на ову одлуку Окружном суду у Ростову.