Пређи на садржај

28. ЈУН 2017.
РУСИЈА

Суд одбацио жалбу на одлуку о притвору Дениса Кристенсена

Суд одбацио жалбу на одлуку о притвору Дениса Кристенсена

Окружни суд у Орелу је 21. јуна 2017. одбио жалбу на одлуку којом је одређен притвор Денису Кристенсену. Агенти Федералне службе безбедности (ФСБ) и маскирани и наоружани припадници полиције прекинули су верски састанак Јеховиних сведока 25. маја 2017. и том приликом ухапсили господина Кристенсена, данског држављанина, јер је био један од учесника.

Врховни суд Руске Федерације је недавно прогласио сва правна тела Јеховиних сведока „екстремистичким“ и наложио је да све њихове активности одмах буду прекинуте. Полицајци који су 25. маја упали на верски састанак Сведока рекли су присутнима да ће бити оптужени за обављање активности организације која је забрањена због екстремизма. ФСБ је затражила судски налог да би господина Кристенсена задржала у притвору до 23. јула 2017, упркос томе што је он мирољубив грађанин који нема кривични досије. ФСБ жели додатно време како би изградила случај против њега и оптужила га за екстремизам.

Јеховини сведоци су уложили жалбу на неправедну пресуду Врховног суда и припремају се за одбрану свог права да своје верске активности обављају у миру и без ометања, као што и гарантују Устав Русије и Европска конвенција о људским правима.