Пређи на садржај

Конгресна дворана у улици Коломјажскиј у Санкт Петербургу

25. ДЕЦЕМБАР 2017.
РУСИЈА

Руске власти одузеле Конгресну дворану Јеховиних сведока

Руске власти одузеле Конгресну дворану Јеховиних сведока

Руске власти су 14. децембра 2017. провалиле у Конресну дворану Јеховиних сведока у улици Коломјажскиј у Санкт Петербургу, а затим су опколиле и заузеле зграду. Током рације нико од Јеховиних сведока који су били у дворани није повређен, а изгледа да ни сама зграда није оштећена.

Рација руских власти забележена сигурносном камером

Ова Конгресна дворана је највећи објекат који су руске власти одузеле Сведоцима од пресуде Апелационог већа Врховног суда 17. јула 2017. Врховни суд је наложио укидање свих правних тела Јеховиних сведока широм Русије, забрану активности и одузимање њихове имовине.

Полиција у Конгресној дворани

Након реновирања 2002, Конгресна дворана капацитета 1500 места коришћена је за веће верске скупове и састанке локалних скупштина. Адвокати Јеховиних сведока сазнали су да су власти извршиле поновну регистрацију те дворане и да је она сада власништво Руске Федерације. Руске власти су ову дворану доделиле новом власнику, оближњем здравственом центру који је на капију објекта већ поставио свој натпис.

Одузимање Конгресне дворане уследило је након судске пресуде која је донета недељу дана раније, а према којој Сведоцима може бити одузет посед у близини Санкт Петербурга на ком се налази њихов Административни центар. Овом пресудом поништен је уговор сачињен пре 17 година између Административног центра Јеховиних сведока у Русији и корпорације Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Уколико суд одбаци жалбу Сведока, ова пресуда ће руским властима омогућити да им одузму овај посед, као и друге поседе који су у страном власништву.

Јеховини сведоци овакве поступке руских власти сматрају огромном верском нетрпељивошћу. Власти их нису само лишиле права на верску слободу већ су им и одузеле имовину која је већим делом купљена и реновирана скромним финансијским средствима руских грађана. Како би оспорили ову одлуку руских власти, Јеховини сведоци користе сва правна средства која су им на располагању, укључујући и жалбе Европском суду за људска права и Савету УН за људска права.