Пређи на садржај

2. АВГУСТ 2017.
РУСИЈА

Реакција међународне јавности на одлуку руског Врховног суда против Јеховиних сведока

Реакција међународне јавности на одлуку руског Врховног суда против Јеховиних сведока

Представници влада земаља широм света објавили су свој став према одлуци руског Врховног суда да верске активности Јеховиних сведока прогласи незаконитим. Ове изјаве осуђују неправедну и тешку судску одлуку Русије против мањинске верске групе која је позната по верским активностима које не ремете јавни ред и мир.

Трочлано Апелационо веће руског Врховног суда подржало је 17. јула 2017. пресуду донету 20. априла „да се затворе верска организација ’Административни центар Јеховиних сведока у Русији‘, као и локалне верске заједнице које су његови огранци [и] да сва имовина те верске организације припадне Руској Федерацији“. Тиме је Суд практично забранио дело Јеховиних сведока у читавој Русији.

Саопштења након одлуке Апелационог већа од 17. јула 2017.

Следе делови саопштења издатих након одлуке Апелационог већа Врховног суда Русије од 17. јула 2017. којом је потврђена пресуда од 20. априла:

„Веома смо забринути што је руски Врховни суд одбацио жалбу Јеховиних сведока који су се жалили јер су окарактерисани као ’екстремисти‘. Овом пресудом је потврђено да су мирне верске активности 175000 руских грађана законски забрањене и да је оповргнуто њихово право на слободу вероисповести загарантовано руским Уставом“ (Лорд Ахмед од Вимблдона, министар за људска права, Министарство спољних послова, Велика Британија, https://www.gov.uk/government/news/minister-for-human-rights-statement-on-russian-supreme-court-ruling).

„Овонедељна пресуда руског Врховног суда против Јеховиних сведока јесте најновији у низу узмениравајућих потеза које држава предузима против верских мањина у Русији. Позивамо руске власти да укину забрану активности Јеховиних сведока у Русији, промене (одлуку) о затварању Административног центра Јеховиних сведока, и ослободе све чланове верских мањина који су и даље неправедно у притвору због такозваних екстремистичких активности“ (Хедер Норт, портпарол Министарства спољних послова САД, https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/07/272679.htm).

„Јеховини сведоци, као и све друге религијске групе, морају имати могућност да мирно уживају слободу окупљања без ометања, као што је загарантовано Уставом Руске Федерације, међународним обавезама Русије и међународним стандардима за људска права“ (портпарол Европске службе за спољне послове, https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/30022/statement-spokesperson-upheld-ban-activities-jehovahs-witnesses-russia_en).

„Одлука Врховног суда одражава жалостан став владе да се мирно исповедање вере изједначава са екстремизмом. Сведоци нису екстремистичка група и треба да им се омогући да своју веру исповедају јавно и слободно, без репресије власти“ (Данијел Марк, председавајући Комисије САД за међународне верске слободе, http://www.uscirf.gov/news-room/press-releases/russia-jehovah-s-witnesses-banned-after-supreme-court-rejects-appeals).

„Веома сам забринут због чињенице да је суд подржао забрану Јеховиних сведока у Русији. Упркос нашим жалбама на различитим нивоима, овим потезом се право на слободу вероисповести и мисли третира као кривично дело“ (Гернот Ерлер, координатор сарадње са Русијом, Средњом Азијом и Источним земљама, Министарство спољних послова Немачке, http://www.auswaertiges-amt.de/sid_5DAC942B7DE50BCC4AFCDFC864C2E383/EN/Infoservice/Presse/Meldungen/2017/170719-Ko_RUS-Zeugen_Jehovas.html).

„Нечувена недавна одлука Русије да забрани Јеховине сведоке тако да не могу да постоје као призната верска заједница у Русији представља грубо кршење члана 18 Опште декларације о правима човека којим се штити слобода вероисповести [...] Људи добре воље без обзира на вероисповест, као и они који цене људске слободе морају се солидарисати са Јеховиним сведоцима у Русији“ (др Катрина Лантос Свет, председница Фондације Лантос, https://www.lantosfoundation.org/news/2017/7/17/lantos-foundation-condemns-russias-outrageous-decision-to-ban-jehovahs-witnesses).

Саопштења након пресуде Врховног суда од 20. априла 2017.

Пре него што је Апелационо веће донело одлуку, државне службе многих земаља и разни званичници осудили су пресуду руског Врховног суда од 20. априла:

„Затражила сам од председника Владимира Путина да искористи свој утицај да би се побринуо да се поштују људска права у овом случају, као и у случају Јеховиних сведока“ (канцеларка Ангела Меркел, током конференције за штампу са председником Путином, http://uk.reuters.com/article/uk-russia-germany-putin-syria-idUKKBN17Y1JZ).

„Скорашња одлука Врховног суда да прогласи Административни центар Јеховиних сведока у Руској Федерацији екстремистичком организацијом и да га, заједно са још 395 Локалних верских заједница Сведока затвори изазива озбиљну забринутост поводом слободе вероисповести у Русији и још један је пример тога како се закон против екстремизма користи да би се ограничила слобода изражавања и окупљања“ (Теодора Бакојанис и Лилијан Мори Паскјер, извештачи за Парламентарну скупштину Савета Европе, Надзорна комисија за Руску Федерацију, http://assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=6599).

„Непоштовање верске слободе у Русији представља још једно неприхватљиво кршење обавеза које Москва има у ОЕБС-у [Организација за европску безбедност и сарадњу]. Они који у миру исповедају своју веру никада не би требало да буду малтретирани, кажњавани или затварани. Судски налог за заплену имовине Јеховиних сведока додатно отежава ситуацију. Надам се да ће бити уложена жалба Европском суду за људска права“ (сенатор Роџер Викер, председавајући Европске комисије за безбедност и сарадњу, http://csce.emailnewsletter.us/mail/util.cfm?gpiv=2100141660.2454.614).

„Јучерашња одлука Врховног суда Руске Федерације да забрани активности Административног центра Јеховиних сведока у Русији због ’екстремизма‘ омогућиће кривично гоњење Јеховиних сведока само зато што исповедају своју веру. Јеховини сведоци, као и све друге религијске групе, морају имати могућност да мирно уживају слободу окупљања без ометања, као што је загарантовано Уставом Руске Федерације, међународним обавезама Русије и међународним стандардима за људска права“ (портпарол Европске службе за спољне послове, https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/24870/statement-ban-activities-jeho).

„Дубоко сам забринут што се активности Јеховиних сведока у Русији којима се иначе не ремети јавни ред и мир неоправдано сматрају противзаконитим. Ова пресуда Врховног суда представља претњу за вредности и принципе на којима почива демократско, слободно, отворено, плуралистичко и толерантно друштво“ (Михаел Георг Линк, директор Канцеларије за демократске институције и људска права при Организацији за европску безбедност и сарадњу, http://www.osce.org/odihr/313561).

„Ова забрана којом се прогоне мирољубиве особе само зато што исповедају своју веру отворено крши основно право на слободу вероисповести, а самим тим и међународне стандарде за људска права који су такође загарантовани Уставом Руске Федерације. Зато мора бити преиспитана што је могуће пре“ (професорка Ингеборг Габријел, лична представница председавајућег ОЕБС-а за борбу против расизма, ксенофобије и дискриминације, http://www.osce.org/odihr/313561).

„Забринута сам због одлуке руског Врховног суда да Јеховине сведоке прогласи ’екстремистима‘. Овом пресудом је мирно исповедање вере 175000 руских грађана учињено противзаконитим и прекршено право на слободу вероисповести које је саставни део руског Устава. Уједињено Краљевство позива руске власти да се држе својих међународних обавеза када је у питању ова основна слобода“ (бароница Џојс Анелај, некадашња државна секретарка Министарства спољних послова Велике Британије, https://www.gov.uk/government/news/minister-for-human-rights-criticises-russian-supreme-court-ruling-for-labelling-jehovahs-witnesses-as-extremist).

Међународна јавност осудила пресуду руског Врховног суда

Стално веће ОЕБС-а усвојило је 20. јула 2017. саопштење Европске уније. У саопштењу се Русија позива да Јеховиним сведоцима омогући да „мирно уживају слободу окупљања без ометања, као што је загарантовано Уставом Руске Федерације, међународним обавезама Русије и међународним стандардима за људска права“. Саопштење је у Бечу једногласно усвојило свих 28 земаља чланица ЕУ, а подржале су га и земље које нису чланице ЕУ, као што су Аустралија, Канада и Норвешка (https://eeas.europa.eu/sites/eeas/files/pc_1155_eu_jehovahs_witnesses_in_russia.pdf).

Јеховини сведоци широм света веома су разочарани што је руски Врховни суд овом самовољном пресудом широм земље забранио њихово дело. Међународне владине службе и званичници реаговали су тако што су осудили Русију зато што је неправедно прогласила Јеховине сведоке „екстремистима“ и што је игнорисала своје уставне и међународне обавезе да заштити слободу вероисповести. Европски суд за људска права тек треба да размотри овај случај и Јеховини сведоци се надају да ће забрана у Русији бити укинута.