Пређи на садржај

5. ДЕЦЕМБАР 2017.
РУСИЈА

Почиње саслушање о одузимању Административног центра Јеховиних сведока у Русији

Почиње саслушање о одузимању Административног центра Јеховиних сведока у Русији

Руске власти су предузеле даљње кораке у покушају да одузму посед на ком се налази Административни центар Јеховиних сведока у Солнечноју, у близини Санкт Петербурга.

Пресудом Врховног суда од 20. априла 2017. наложено је да се сва правна тела Јеховиних сведока укину и да им се одузме сва имовина, укључујући и посед на ком се налази Административни центар у Русији. Међутим, власник поседа на ком се налази Административни центар је правно тело у Сједињеним Државама, то јест Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Тужилац зато покушава да поништи уговор сачињен пре 17 година којим је власништво законски пренето на то правно тело. Пре него што је Врховни суд донео пресуду, правоваљаност тог уговора никада није доведена у питање, а правно тело у Сједињеним Државама редовно плаћа порез на ту имовину. Власти на крајње непоштен начин покушавају да озаконе свој коначни циљ, то јест да Сведоцима одузму Административни центар.

На прелиминарном саслушању 29. новембра 2017, судија је одбацио све доказе које су приложили адвокати Јеховиних сведока, чиме је припремио терен за тужиоца и његов случај. Ако би Сведоци остали без овог поседа који вреди више милиона долара, не би био у питању само материјални губитак, будући да је то био дом за скоро 400 руских и страних држављана, од којих су неки ту живели и више од 20 година. Тешко им је пало што су морали да напусте свој дом и место на коме су обављали своју верску службу у корист руских грађана.

Саслушање ради утврђивања правоваљаности овог случаја почеће 7. децембра 2017, у 14 часова у Окружном суду у Сестроретску у Санкт Петербургу.