Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

15. СЕПТЕМБАР 2015.
РУСИЈА

Одложена пресуда за 16 Јеховиних сведока из Таганрога

Одложена пресуда за 16 Јеховиних сведока из Таганрога

Поновно суђење групи од 16 Јеховиних сведока траје већ девет месеци. Током лета одржано је више од 20 рочишта и планирано је да се одржи још током октобра. Уколико буду осуђени, Сведоци ће се суочити са затворским и новчаним казнама само зато што су присуствовали верској служби, читали Библију и дружили се са својим суверницима.

Предуго суђење утиче на оптужене

Откад је отпочело поновно суђење почетком године, оптужени су провели скоро 50 дана на суду. Цео процес, укључујући и првобитно суђење, траје више од две године и то је тренутно најдуже суђење Јеховиним сведоцима у Русији.

Време које су оптужени провели на суђењу узима свој данак. Један од оптужених, Кирил Кравченко, објашњава: „Не можемо да радимо, не можемо да проводимо довољно времена са својом породицом нити да се довољно одморимо.“ Неколико њих је добило отказ или су били приморани да га дају јер им суђење одузима превише времена или зато што су у јавности приказани у лошем светлу јер су Јеховини сведоци. У протекле две године суд им је забранио да напусте Таганрог без претходно добијене дозволе.

Осим тога, због суђења оптужени су под изузетним стресом. „Суђење утиче на моје здравље“, каже Татјана Кравченко. „Не могу да заспим, будим се ноћу. Стално размишљам о суђењу, све пребирам у глави, забринута сам.“ Николај Троцјук, који је такође међу оптуженима, неколико пута је завршио у болници због стреса повезаног са суђењем.

Догађаји који су претходили поновном суђењу

Године 2011, полиција је спровела тајну истрагу против Јеховиних сведока у Таганрогу. Против 16 Сведока оптужница је подигнута 2012, а прво суђење је почело у мају 2013. Након поступка који је трајао 15 месеци, Градски суд у Таганрогу осудио је седморо Сведока за наводне екстремистичке активности. Судија је свих седморо осудио на високе новчане казне, а четворицу од њих и на дуге затворске казне, али је убрзо поништио све казне. Судија је због техничких пропуста ослободио оптужби осталих деветоро Сведока, али је упркос томе навео да су учествовали у екстремистичким активностима.

Шеснаесторо Сведока је поднело жалбу Окружном суду у Ростову, тражећи да буду ослобођени свих кривичних оптужби. Тужилац је такође поднео жалбу истом суду, наводећи да су поништене казне биле исувише благе.

Окружни суд у Ростову је 12. децембра 2014. размотрио жалбе и укинуо пресуду Градског суда у Таганрогу. Међутим, суд није Сведоке ослободио оптужбе, већ је уважио захтев тужиоца и случај вратио Градском суду у Таганрогу на поновно суђење с другим судијом. Тај процес је почео 22. јануара 2015. и Сведоци су очекивали да ће пресуда бити донесена до јуна 2015. С обзиром да је судија заказао нова рочишта за октобар, изгледа да ће пресуду донети крајем 2015.

Да ли закон о екстремизму сме да угрожава исповедање вере?

Руски Закон о сузбијању екстремистичких активности донет је у циљу спречавања тероризма, али га неки злоупотребљавају како би ограничили исповедање вере које није противзаконито. Позивајући се на овај закон, власти широм земље прекидају састанке Сведока, претресају њихове домове, забрањују и одузимају њихову литературу. Власти у Таганрогу су искористиле овај закон да би укинуле правно тело Јеховиних сведока и да би им одузели Дворану Краљевства. Недавно су власти у Самари и Абинску по истом обрасцу тамошњим Сведоцима укинули правна тела и одузели имовину.

Због оштрих мера које су предузеле руске власти, Јеховини сведоци су поднели 28 тужби Европском суду за људска права. Пошто се 22 тужбе односе на слична кршења људских права, суд их тренутно све заједно разматра. Према мишљењу правног заступника Сведока, суд би могао да донесе пресуду у овим случајевима до краја 2015.

Ризик од све веће верске нетрпељивости

Русија се налази на прекретници када је у питању верска слобода. Уколико оптужени у Таганрогу буду осуђени, Јеховини сведоци у Русији очекују да ће се њихови суверници суочити с прогонством у Самари, Абинску, као и на другим местима. Надају се да ће руска влада зауставити ово прогонство и заштитити право на слободу вероисповести свих својих грађана.

Преглед догађаја

 1. 9. јун 2008.

  Окружни суд у Ростову подиже оптужницу за екстремизам против Јеховиних сведока у Таганрогу.

 2. 11. септембар 2009.

  Окружни суд у Ростову проглашава екстремистичким 34 публикације Јеховиних сведока и забрањује њихову верску заједницу у Таганрогу.

 3. 8. децембар 2009.

  Врховни суд Русије подржава одлуку Окружног суда у Ростову донету у септембру 2009.

 4. 1. март 2010.

  Министарство правде ставља на списак екстремистичке литературе 34 публикације које је суд у Ростову прогласио екстремистичким. Власти у Таганрогу одузимају Сведоцима Дворану Краљевства.

 5. 1. јун 2010.

  Јеховини сведоци у Таганрогу подносе жалбу Европском суду за људска права, Јеховини сведоци из Таганрога и други против Русије.

 6. 30. април 2011.

  Обавештајне службе почињу тајно да снимају верске састанке Сведока у Таганрогу.

 7. 6. јул 2011.

  Власти додале верску заједницу из Таганрога на државни списак екстремистичких организација.

 8. Август 2011.

  Локалне власти покрећу кривични поступак против Сведока из Таганрога и претресају 19 домова.

 9. 31. мај 2012.

  Инспектори подижу прве оптужнице против Сведока из Таганрога због верских активности.

 10. Мај 2013.

  Почиње суђење групи од 16 Сведока у Градском суду у Таганрогу.

 11. 29-30. јул 2014.

  Градски суд у Таганрогу осудио седморо Сведока за екстремистичке активности. Касније, свих 16 оптужених, као и тужилац, подносе жалбе.

 12. 12. децембар 2014.

  Окружни суд у Ростову враћа случај на поновно суђење с другим судијом.

 13. 22. јануар 2015.

  Почиње поновно суђење групи од 16 Сведока у Градском суду у Таганрогу.

^ одл. 44 „Обавезе и одговорности Руске Федерације“, Резолуција 1896 (2012) Парламентарне скупштине Савета Европе (одл. 25.31).

^ одл. 45 „Завршне примедбе седмог периодичног извештаја о Руској Федерацији“, Савет Уједињених нација за људска права, одломак 20.