Пређи на садржај

19. АПРИЛ 2017.
РУСИЈА

Пети дан: Врховни суд Русије разматра доказе у случају забране Јеховиних сведока

Пети дан: Врховни суд Русије разматра доказе у случају забране Јеховиних сведока

Данас је Врховни суд Русије почео са разматрањем обимне документације везане за овај случај – укупно 43 свеска докумената. Поред тога, суд је дозволио адвокатима Административног центра (у даљем тексту Центар) да приложе нове доказе који се тичу упада полиције на верске састанке Јеховиних сведока. У марту 2017. полиција је прекидала те састанке и претила присутнима подизањем кривичних пријава.

Током разматрања захтева Министарства правде (у даљем тексту Министарство) да се укине 395 правних тела (у даљем тексту Локалне верске заједнице), суд је саслушао аргументе што се тиче законске и канонске структуре организације Јеховиних сведока. Када су прегледане раније донете одлуке о забрани осам локалних верских заједница, адвокати Сведока су указали на то да се те одлуке темеље на подметнутим доказима, као и да је у тим процесима било процедуралних грешака.

Поред тога, адвокати Центра су истакли да се Министарство користи двоструким аршинима. Током судских процеса који су вођени да би се забраниле Локалне верске заједнице, Министарство је тврдило да Центар није имао никакве везе с њиховим активностима. Такође се мешао у сваки покушај Центра да учествује у судском процесу. Међутим, сада Министарство тврди да је Центар одговоран за наводне прекршаје видљиве у активностима Локалних верских заједница, као и за екстремизам у литератури Сведока.

Министарство је спровело велики број истрага правних тела Сведока и Суду је приложило обимне извештаје. Па ипак, током испитивања, Министарство није могло да издвоји ниједан једини инцидент у коме су Сведоци били умешани у екстремистичке активности.

Суд поново заседа 20. априла 2017. у 14.00 часова.