Пређи на садржај

Денис Кристенсен на суђењу 2017.

10. МАЈ 2018.
РУСИЈА

Одржано прво саслушање на суђењу Денису Кристенсену

Одржано прво саслушање на суђењу Денису Кристенсену

На Железнодорожнијском окружном суду у Орелу 23. априла 2018. настављено је суђење господину Кристенсену, данском држављанину и Јеховином сведоку. Он је ухапшен на верском састанку у мају 2017. и од тада се налази у притвору.

Господин Фомин, јавни тужилац, подигао је оптужницу против господина Кристенсена због организовања активности екстремистичке организације, то јест Локалне верске заједнице Јеховиних сведока у Орелу, која је укинута у јуну 2016. на основу неосноване оптужбе за екстремизам. Адвокати господина Кристенсена оспорили су оптужницу зато што скупштина Јеховиних сведока у Орелу није правно тело, већ група мирољубивих верника који се окупљају да би заједно проучавали Библију. Његови адвокати су истакли да руске власти нису забраниле веру Јеховиних сведока и да руски устав гарантује право на исповедање вере. * Према томе, учествовањем на верском састанку, господин Кристенсен је једноставно исповедао своју веру.

Први сведоци су позвани 24. априла 2018. Тужилац је прво позвао једног агента Федералне службе безбедности. Он је сведочио да је Дворана Краљевства у Орелу била под видео-надзором од 2017. Међутим, он није могао да каже шта се дешавало унутра, с обзиром на то да се на снимцима види само како господин Кристенсен срдачно дочекује посетиоце. Тужилац је затим позвао једну жену која је посећивала састанке Јеховиних сведока у Орелу. Међутим, она није могла да говори о активностима господина Кристенсена јер је састанке посећивала пре него што је верска заједница у Орелу била укинута.

Ирина Кристенсен

Наредног дана, тужилац је позвао 78-годишњу жену која је Јеховин сведок. Испитивао ју је два и по сата како би пронашао инкриминишуће „доказе“, али све што је она рекла било је да Сведоци немају директоре или вође и да се током њихових састанака никада не користе публикације које су забрањене у Русији.

Саслушање ће се наставити 14. маја 2018, и требало би да траје неколико дана. Уколико буде проглашен кривим, господину Кристенсену прети затворска казна од шест до десет година. Јеховини сведоци широм света забринути су за добробит господина Кристенсена и његове супруге Ирине.

Када је подржао пресуду о укидању Локалне верске заједнице Јеховиних сведока у Орелу, Врховни суд је изјавио: „Право појединаца да исповедају своју веру неће бити угрожено, јер њима није одузета могућност да самостално врше верску службу која није повезана са дистрибуисањем екстремистичке верске литературе.“

^ одл. 3 Када је подржао пресуду о укидању Локалне верске заједнице Јеховиних сведока у Орелу, Врховни суд је изјавио: „Право појединаца да исповедају своју веру неће бити угрожено, јер њима није одузета могућност да самостално врше верску службу која није повезана са дистрибуисањем екстремистичке верске литературе.“