Пређи на садржај

11. ДЕЦЕМБАР 2017.
РУСИЈА

Одлука суда отвара пут за одузимање подружнице у Русији

Одлука суда отвара пут за одузимање подружнице у Русији

Окружни суд у Сестроретску 7. децембра 2017. пресудио је у корист тужиоца и поништио уговор сачињен пре много година о власништву поседа на ком се налази Административни центар Јеховиних сведока у Русији. Уколико жалба буде одбачена, ова пресуда ће руским властима бити законски параван за одузимање поседа који се налази у Солнечноју, у близини Санкт Петербурга.

Овај посед је пре седамнаест година путем правоснажног уговора законски пренет на Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, правно тело у Сједињеним Државама. Правоваљаност тог уговора никада раније није доведена у питање. То правно тело је одобрило Административном центру да користи тај посед и да одатле управља верским активностима Јеховиних сведока у Руској Федерацији и редовно је плаћало порез на ту имовину.

Након што је Врховни суд 20. априла 2017. донео пресуду којом се сва правна тела Јеховиних сведока укидају, њихове активности забрањују, а сва њихова имовина одузима, тужилац сада тврди да уговор сачињен пре 17 година није валидан. Заправо, рок за оспоравање те трансакције истекао је пре много година. На крају четворочасовног саслушања на ком су Јеховини сведоци изнели чврсте доказе да је пренос власништва извршен у складу са законом и да је уговор валидан, судија Богданова је донела пресуду у корист тужиоца.

Јеховини сведоци имају право да у року од 30 дана поднесу жалбу на ову пресуду.