Пређи на садржај

7. МАЈ 2018.
РУСИЈА

Градски суд у Санкт Петербургу пресудио против Јеховиних сведока

Градски суд у Санкт Петербургу пресудио против Јеховиних сведока

Градски суд у Санкт Петербургу је 3. маја 2018. одбацио жалбу Јеховиних сведока коју су уложили како би спречили одузимање некадашње подружнице у Солнечноју. Пресуда је сада правоснажна и држава у сваком тренутку може одузети имовину Сведоцима.

Овом одлуком је подржана претходна пресуда Окружног суда у Сестроретску, којом је поништен уговор којим је пре 17 година власништво над имовином у Солнечноју пренето на Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Након тога суд може да тврди да је Административни центар Јеховиних сведока у Русији одувек власник те имовине. С обзиром на то да је Врховни суд укинуо Административни центар у априлу 2017, држава му може одузети имовину. Оваква искривљена логика обезбедила је властима привид легалности и тако им омогућила да самовољно одузму имовину.

Филип Брамли, адвокат Јеховиних сведока, изјавио је: „Оваква одлука представља незапамћено извртање правде. Ови објекти су били посвећени Богу и одатле су организоване мирне верске активности Јеховиних сведока у Русији. Држава практично краде ту имовину и ми ћемо ту неправду изнети пред Европски суд за људска права.“