Пређи на садржај

Полиција упада на верски састанак у приватном дому у Томску

20. ЈУН 2018.
РУСИЈА

Настављају се претреси домова и хапшења Сведока у Русији

Настављају се претреси домова и хапшења Сведока у Русији

Руске власти су током претходног месеца појачале нападе и ухапсиле и затвориле још Јеховиних сведока под изговором да се тако боре против екстремизма. Полиција је претресла приватне домове у Биробиџану, Хабаровску, Магадану, Оренбургу, Набережнију Челнију, Перму, Пскову, Саратову и Томску. Ухапшено је још 15 Сведока, тако да их сада у притвору има 20, а још двоје је у кућном притвору. Од најмање 15 Сведока, међу којима су и неки који имају преко 70, па чак и 80 година, тражено је да потпишу да неће напуштати подручје на ком живе. До 14. јуна 2018. власти су подигле оптужнице против више од 40 Сведока. Ако буду осуђени, прети им казна затвора до 10 година.

Места упада полиције у Русији

Руска влада је прекршила гаранцију коју је дала на суду да укидање правних тела Јеховиних сведока неће угрозити право појединаца који су Сведоци да исповедају своју веру. Власти потпуно игноришу ову гаранцију и погрешно примењују члан 282 Кривичног закона тако што оптужује Сведоке да учествују, организују и финансирају активности „екстремистичке“ организације. Међутим, Русија се не бори против екстремизма већ прогони сопствене грађане због тога што у миру исповедају своју веру.

Недавни претреси домова, хапшења и притварања

12. јун 2018, Саратов. Полиција је претресла неколико домова Сведока и најмање њих 10 одвела на испитивање у полицијску станицу. Током претреса једног дома, власти су подметнуле верску литературу коју су руски судови раније забранили. Притворена су петорица Сведока. Двојица су касније пуштена на слободу, али је полиција задржала осталу тројицу и оптужила Константина Баженова и Феликса Макамадијева за организовање активности екстремистичке организације. Подизање оптужнице против трећег Сведока, Алексеја Буденчука, није потврђено. Дана 14. јуна 2018, Фрунзенски окружни суд у Саратову продужио је притвор господину Баженову и господину Макамадијеву до 12. августа 2018. Тај суд је одредио и да господин Буденчук остане у притвору, али није потврђено до када. У једном другом случају, полиција је наредила једном Сведоку да потпише да неће напустити место у ком живи.

3. јун 2018, Томск. У 10.00, полицајци и припадници Војске специјалне намене (Спецназ) упали су у два дома Јеховиних сведока у Томску, у Сибиру. Ухапсили су око 30 Сведока, међу којима је била и 83-годишња жена. Запленили су личне ствари из њихових домова и аутомобила, а затим их аутобусима превезли до Центра за сузбијање екстремизма.

Истражитељи у том центру, Иван Ведрентсев, Александр Иванов и Вјечеслав Лебедев, уз примену силе испитивали су неке Сведоке све до два ујутру. Једном Сведоку су претили да ће добити отказ на послу. Током испитивања, хитна помоћ је неколико пута долазила до Центра и најмање један Сведок је задржан у болници.

Један од тих Сведока, Сергеј Климов, задржан је у притвору. Октјабрски окружни суд у Томску 5. јуна 2018. продужио му је притвор до 4. августа 2018. на основу оптужнице за организовање активности екстремистичке организације. Судија није дозволио да буде смештен у кућни притвор или да уз кауцију буде пуштен на слободу.

3. јун 2018, Псков. Полиција је претресла неколико домова Јеховиних сведока у Пскову. Током једног од тих претреса, сви који су се тамо затекли били су испитивани, укључујући и две особе које нису Јеховини сведоци. Неколико Јеховиних сведока, међу којима је и Генадиј Шпаковски, одведени су на испитивање у Регионални центар Федералне службе безбедности (ФСБ) у Пскову. На неке који су одведени у полицијску станицу вршен је притисак да пруже доказе против господина Шпаковског. Власти су против њега покренуле кривични поступак под оптужбом да је организовао активности екстремистичке организације. Иако је касније пуштен на слободу, власти у сваком тренутку могу против њега подићи проширену оптужницу.

30. мај 2018, Хабаровск. Власти су ухапсиле Ивана Пујду након претреса његовог дома. Одвели су га у Магадан, где је стављен у притвор. На Железнодорожнијском окружном суду 1. јуна 2018. одређен му је притвор до 30. јула 2018. на основу оптужнице за организовање активности екстремистичке организације.

30. мај 2018, Магадан. Наоружана полиција упала је у приватне куће у Магадану и ухапсила и затворила Константина Петрова, Јевгенија Зјаблова и Сергеја Јеркина. Градски суд у Магадану 1. јуна 2018. наложио је да сва тројица буду задржана у притвору до 29. јула 2018, на основу оптужнице за организовање активности екстремистичке организације.

Дмитриј Михаилов

29. мај 2018, Шуја, Ивановска област. Власти су по други пут притвориле Дмитрија Михаилова. Након претреса 20. априла 2018, оптужен је за учествовање у активностима екстремистичке организације. Власти су га 29. маја оптужиле и за финансирање екстремистичке организације. Дана 3. јуна 2018, Градски суд у Шуји продужио му је притвор до 19. јула 2018.

27. мај 2018, Набрежније Челни, Република Татарстан. Припадници Федералне службе безбедности претресли су током ноћи 10 домова и запленили електронске уређаје, мобилне телефоне и пасоше. Притворени су Илкам Каримов, Константин Матрашов и Владимир Мјакушин. Набрежнијечелнијски окружни суд им је 29. маја 2018. одредио притвор до 25. јула 2018. на основу оптужнице за организовање и учествовање у активностима „екстремистичке“ организације, као и за ангажовање нових чланова те организације. Касније је ухапшен и Ајдар Јулметјев, а 31. маја 2018. суд је и њему одредио притвор.

22. мај 2018, Перм. Након што су се Александр и Ана Соловјев вратили у Перм с путовања у Молдавију, полицајци су их пресрели на железничкој станици, а затим су ухапсили господина Соловјева, запленили његове личне ствари и различитим возилима их одвезли до полицијске станице. Док је господин Соловјев био у притвору, полицајци су претресли његов дом и испитивали његову супругу. Свирдлофски окружни суд му је 24. маја 2018. одредио кућни притвор на основу оптужнице за учествовање у активностима екстремистичке организације.

17. мај 2018, Биробиџан. Током акције под називом „Судњи дан“, 150 полицајаца и припадника Федералне службе безбедности претресло је 22 дома Јеховиних сведока. Полиција је запленила таблете, мобилне телефоне и новац. Том приликом, ухапшен је Алам Алијев, један од 34 Сведока које је полиција том приликом претресла. Биробиџански окружни суд му је 18. маја одредио притвор до 13. јула 2018. на основу оптужнице за организовање активности екстремистичке организације. А. В. Сизова, судија Апелационог суда јеврејске аутономне области, прихватила је жалбу господина Алијева и поништила одлуку о његовом притварању.

16. мај 2018, Оренбург. Полиција је претресла приватне домове. Ухапшена су тројица Сведока: Александр Суворов, Владимир Кочнев и Владислав Колбанов. Промишљинијски окружни суд донео је пресуду да господин Колбанов буде задржан у кућном притвору на основу оптужнице за финансирање екстремистичких активности. Следећег дана, тај исти суд донео је пресуду да Александр Суворов и Владимир Кочнев буду задржани у притвору до 14. јуна 2018, на основу оптужнице за организовање активности екстремистичке организације. Истражитељ је наредио седморици других Сведока да потпишу документ којим се обавезују да неће напуштати град током истраге.

Лево: Александр Суворов; Десно: Владимир Кочнев

Хоће ли осуда међународне заједнице имати ефекта?

Европска унија и Сједињене Америчке Државе издале су званична саопштења у којима су осудиле Русију због угрожавања основних слобода. Европска унија је позвала Русију да „поштује своје међународне обавезе када су у питању слобода вероисповести, слобода изражавања и слобода окупљања“. Сједињене Државе су још затражиле од Русије да „одмах ослободи све оне који су у затвору само зато што исповедају своју веру“.

Филип Брамли, заступник Јеховиних сведока, изјавио је: „Јеховини сведоци широм света веома су забринути због жестоког прогонства с којим се суочавају њихови суверници у Русији. Јеховини сведоци се суочавају с репресијом коју су доживљавали и под комунистичким режимом. Својим поступцима и угњетавањем, Русија срамно занемарује све своје обавезе да поштује основна људска права.“

Сведоци који су од раније у притвору *

 • Денис Кристенсен

  45 година, Орел, у притвору од 25. маја 2017, притвор му је одређен до 1. августа 2018.

 • Валентин Осадчук

  42 године, Владивосток, у притвору од 19. априла 2018, а притвор му је одређен до 20. јуна 2018.

 • Виктор Трофимов

  61 година, Пољарни, у притвору од 18. априла 2018, а притвор му је одређен до 11. октобра 2018.

 • Роман Маркин

  44 године, Пољарни, у притвору од 18. априла 2018, а притвор му је одређен до 11. октобра 2018.

 • Анатолиј Вилиткевич

  31 година, Уфа, у притвору од 10. априла 2018, а притвор му је одређен до 2. јула 2018.

^ одл. 21 Погледајте и чланак „Прогонство и застрашивање Јеховиних сведока у Русији“, у делу Вести на сајту jw.org.