Пређи на садржај

27. ЈУЛ 2015.
РУСИЈА

Русија забранила званични веб-сајт Јеховиних сведока

Русија забранила званични веб-сајт Јеховиних сведока

Руске власти су забраниле званични веб-сајт Јеховиних сведока, www.jw.org, седам месеци након што га је Врховни суд Руске Федерације прогласио екстремистичким. Забрана је ступила на снагу 21. јула 2015, када је руски министар правде додао сајт jw.org на Федерални списак екстремистичког материјала. Интернет провајдери широм Русије блокирали су приступ овом сајту, тако да се сада његово промовисање у овој земљи сматра кривичним делом. Русија је једина земља у свету која је забранила овај сајт.

Догађаји који су довели до забране сајта

Јеховини сведоци у Русији нису знали да су градске власти у Тверу 2013. године започели тајни судски поступак с циљем да се забрани њихов сајт. Јавни тужилац у овом граду је поднео тужбу Окружном суду захтевајући да се сајт забрани, јер садржи неке публикације Јеховиних сведока које је раније један руски суд прогласио екстремистичким. * Окружни суд је 7. августа 2013. одобрио тужиочев захтев и донео пресуду да је jw.org екстремистички сајт, а да при том Јеховине сведоке није обавестио о томе.

Када су месец дана касније Јеховини сведоци сазнали за ту пресуду путем медија, уложили су жалбу и уклонили са сајта публикације које су властима биле спорне. Затим је 22. јануара 2014. Регионални суд у Тверу поништио одлуку нижег суда, пресудивши да претходни суд није имао законску основу да забрани сајт jw.org и да је требало да Јеховини сведоци буду позвани на то суђење.

Незадовољан пресудом Регионалног суда, заменик државног тужиоца, господин Кехлеров, поднео је жалбу Врховном суду Руске Федерације. Сведоци нису били обавештени о тачном датуму саслушања. Па ипак, 2. децембра 2014, Врховни суд је саслушао жалбу државног тужиоца иако одбрана није била присутна.

Врховни суд је потврдио да су Сведоци склонили са свог сајта спорне публикације недуго након што је донета пресуда у августу 2013, али је без икаквог основа закључио да би се те публикације могле поново појавити на сајту. Поништио је одлуку Регионалног суда и веб-сајт jw.org поново прогласио екстремистичким. * Јеховини сведоци су уложили жалбу на ту пресуду, али је она одбијена. Такође су поднели жалбу председнику Врховног суда и она је одбијена 8. јула 2015.

Одлука која угрожава верску слободу

Јеховини сведоци су оспорили одлуку Врховног суда, тврдећи да није у складу са законом и да нема основа, јер још од јесени 2013. на сајту jw.org није доступна ниједна публикација која је проглашена екстремистичком. Након што је ова одлука донета, руске власти су наложиле интернет провајдерима да широм Русије блокирају тај сајт. Тако је корисницима овог сајта онемогућен приступ Библији на преко 130 језика и библијским публикацијама на преко 700 језика, међу којима су и руски и руски знаковни језик. Свако ко би у Русији промовисао овај сајт или покушао да му приступи могао би бити кривично гоњен и оптужен за такозване екстремистичке активности. Због ове забране, преко 170000 Јеховиних сведока више нема приступ материјалу који сматрају важним за њихову духовност и веру.

Одлука Врховног суда омогућила је неким представницима руске власти да ометају верске активности Јеховиних сведока. Док год неки људи на власти буду погрешно тумачили руски закон о спречавању екстремистичких активности, у Русији ће верска слобода бити ограничена и угрожена. Јеховини сведоци се искрено надају да ће непристрани представници руске власти бранити основна људска права на слободу вероисповести и право на правично суђење, као што је то загарантовано руским Уставом и међународним споразумима.

^ одл. 4 Руски судови су 1. јуна 2015. донели пресуду да је 78 публикација Јеховиних сведока екстремистичко. Јеховини сведоци улажу жалбе на ове пресуде, како руским судовима тако и Европском суду за људска права.

^ одл. 7 Заменик државног тужиоца је уложио жалбу, а пресуду је донело Судско веће Врховног суда које решава случајеве у вези с грађанским правима.