Пређи на садржај

2. ЈУН 2017.
РУСИЈА

Регионални суд у Орелу размотриће жалбу на одлуку о притвору Дениса Кристенсена

Регионални суд у Орелу размотриће жалбу на одлуку о притвору Дениса Кристенсена

Најновија вест: Саслушање заказано за 7. јун 2017. одложено је до даљњег.

Дана 7. јуна 2017, у 14 часова, Регионални суд у Орелу размотриће жалбу на одлуку о притвору данског држављанина Дениса Кристенсена. Господин Кристенсен, старешина скупштине Јеховиних сведока у Орелу, ухапшен је 25. маја 2017, када је полиција прекинула верски састанак.

Власти већ годинама угрожавају верску слободу Јеховиних сведока у Русији. Један од случајева који то потврђују јесте и случај Локалне верске заједнице у Орелу, која је у јуну 2016. оптужена за „екстремистичке активности“ и укинута. Пошто је Врховни суд недавно затворио Административни центар и укинуо локалне верске заједнице Јеховиних сведока у Русији, Федерална служба безбедности тврди да тиме што се окупљају на верским састанцима, Сведоци у Орелу настављају са активностима забрањене екстремистичке организације.

Федерална служба безбедности је покренула кривичну истрагу против господина Кристенсена тврдећи да је он био члан управног одбора укинуте Локалне верске заједнице у Орелу. Међутим, та тврдња не одговара чињеницама. Он ће бити задржан у притвору до 23. јула 2017, јер будући да је страни држављанин, тужилац сматра да би могао побећи из земље пре него што Федерална служба безбедности прикупи доказе против њега.

Поред тога што су уложили жалбу на одлуку о притвору господина Кристенсена, Јеховини сведоци допуњују и жалбе које су већ упутили међународним судовима. Након одлуке Врховног суда многи Јеховини сведоци у Русији доживљавају прогонство и друге последице те одлуке.