Пређи на садржај

1. ОКТОБАР 2014.
РУСИЈА

Јеховини сведоци уложили жалбу Врховном суду Руске Федерације због забране њихове верске заједнице у Самари

Јеховини сведоци уложили жалбу Врховном суду Руске Федерације због забране њихове верске заједнице у Самари

Врховни суд Руске Федерације ће 8. октобра 2014. размотрити жалбу Јеховиних сведока из Самаре, коју су уложили јер је њихова верска заједница у том граду забрањена. Раније је нижи суд прогласио ову верску заједницу у Самари екстремистичком. Ако Врховни суд не преиначи ову пресуду, то ће се веома лоше одразити на преко 1500 Сведока у Самари.

Окружно јавно тужилаштво у Самари креће у озбиљнији напад

Судско гоњење верске заједнице у Самари почело је у априлу 2014, када је Канцеларија окружног јавног тужиоца поднела тужбу Окружном суду у Самари тражећи забрану „екстремистичке активности“. Пре него што је суд размотрио овај случај, Канцеларија јавног тужиоца је привремено забранила ову верску заједницу и одузела јој имовину. У складу с том одлуком, и то пре него што је суђење почело, руско Министарство правде додало је верску заједницу Јеховиних сведока у Самари на списак верских заједница које су забрањене на основу оптужби за екстремизам. Затим је 29. маја 2014. судија Шабајева пресудила у корист тужиоца и наложила да се ова верска заједница забрани и да јој се одузме имовина.

Ово није први пут да је Канцеларија окружног јавног тужиоца у Самари поднела тужбу с циљем да забрани верску заједницу Јеховиних сведока у том граду. Канцеларија тужиоца је 2009. поднела тужбу, али је за време суђења повукла оптужбе. Овог пута су се представници закона у Самари послужили другачијим средствима да би постигли свој циљ.

Руски судови забранили верску заједницу на основу сумњивих доказа

У јануару 2013. и 2014, полиција у Самари је претражила објекте које су Сведоци изнајмили да би у њима одржавали верске састанке и „пронашла“ је верску литературу која се налази на Федералном списку екстремистичког материјала. Канцеларија јавног тужиоца у Самари издала је упозорење верској заједници Сведока у вези с претрагом из 2013, а након што је полиција поново пронашла верску литературу у јануару 2014, канцеларија јавног тужиоца је покренула случај против њих. Совјетски окружни суд у Самари је 7. марта 2014. прогласио ову верску заједницу кривом и казнио је с 50000 рубаља (око 1000 евра). Сведоци у Самари су сигурни да је у обе претраге полиција подметнула забрањене публикације. Надаље, Јеховини сведоци се не слажу с пресудама руског суда којима су њихове публикације проглашене екстремистичким и поднели су жалбе Европском суду за људска права.

Након што је Канцеларија окружног јавног тужиоца у Самари добила спор на Совјетском окружном суду, у априлу 2014. предала је тужбу због екстремизма Окружном суду у Самари. То је учињено с намером да се забрани верска заједница Сведока у овом граду. Адвокати Сведока образложили су пред судијом Шабајевом да је забрана ове верске заједнице неоснована и да у активностима и веровањима Јеховиних сведока нема ничег екстремистичког. Такође су рекли да је „забрањене“ публикације подметнула полиција током претраге. Па ипак, судија Шабајева је одлучила да забрани верску заједницу Сведока у Самари.

Да ли ће руске власти и даље угрожавати верску слободу?

Овај случај у Самари сличан је ономе што се десило у Таганрогу, где су руске власти први пут погрешно примениле Закон о сузбијању екстремистичких активности на Сведоке. Власти су успеле да забране верску заједницу Сведока у Таганрогу 2009. и касније су отвориле кривичне досијее против појединих Сведока. То је на крају довело до судског гоњења и осуђивања седам Сведока из тог града само зато што су присуствовали верским састанцима. Јеховини сведоци у Самари се брину да би и њих могло задесити исто.

Колико ће далеко руске власти отићи у борби против Јеховиних сведока? Од јуна 2014, против Сведока у разним деловима Русије подигнуте су лажне оптужнице због дистрибуисања такозване екстремистичке верске литературе. Јеховини сведоци у Самари се надају да ће Врховни суд Руске Федерације у овом случају стати на страну правде.