Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

1. ОКТОБАР 2014.
РУСИЈА

Јеховини сведоци уложили жалбу Врховном суду Руске Федерације због забране њихове верске заједнице у Самари

Јеховини сведоци уложили жалбу Врховном суду Руске Федерације због забране њихове верске заједнице у Самари

Врховни суд Руске Федерације ће 8. октобра 2014. размотрити жалбу Јеховиних сведока из Самаре, коју су уложили јер је њихова верска заједница у том граду забрањена. Раније је нижи суд прогласио ову верску заједницу у Самари екстремистичком. Ако Врховни суд не преиначи ову пресуду, то ће се веома лоше одразити на преко 1 500 Сведока у Самари.

Окружно јавно тужилаштво у Самари креће у озбиљнији напад

Судско гоњење верске заједнице у Самари почело је у априлу 2014, када је Канцеларија окружног јавног тужиоца поднела тужбу Окружном суду у Самари тражећи забрану „екстремистичке активности“. Пре него што је суд размотрио овај случај, Канцеларија јавног тужиоца је привремено забранила ову верску заједницу и одузела јој имовину. У складу с том одлуком, и то пре него што је суђење почело, руско Министарство правде додало је верску заједницу Јеховиних сведока у Самари на списак верских заједница које су забрањене на основу оптужби за екстремизам. Затим је 29. маја 2014. судија Шабајева пресудила у корист тужиоца и наложила да се ова верска заједница забрани и да јој се одузме имовина.

Ово није први пут да је Канцеларија окружног јавног тужиоца у Самари поднела тужбу с циљем да забрани верску заједницу Јеховиних сведока у том граду. Канцеларија тужиоца је 2009. поднела тужбу, али је за време суђења повукла оптужбе. Овог пута су се представници закона у Самари послужили другачијим средствима да би постигли свој циљ.

Руски судови забранили верску заједницу на основу сумњивих доказа

У јануару 2013. и 2014, полиција у Самари је претражила објекте које су Сведоци изнајмили да би у њима одржавали верске састанке и „пронашла“ је верску литературу која се налази на Федералном списку екстремистичког материјала. Канцеларија јавног тужиоца у Самари издала је упозорење верској заједници Сведока у вези с претрагом из 2013, а након што је полиција поново пронашла верску литературу у јануару 2014, канцеларија јавног тужиоца је покренула случај против њих. Совјетски окружни суд у Самари је 7. марта 2014. прогласио ову верску заједницу кривом и казнио је с 50 000 рубаља (око 1 000 евра). Сведоци у Самари су сигурни да је у обе претраге полиција подметнула забрањене публикације. Надаље, Јеховини сведоци се не слажу с пресудама руског суда којима су њихове публикације проглашене екстремистичким и поднели су жалбе Европском суду за људска права.

Након што је Канцеларија окружног јавног тужиоца у Самари добила спор на Совјетском окружном суду, у априлу 2014. предала је тужбу због екстремизма Окружном суду у Самари. То је учињено с намером да се забрани верска заједница Сведока у овом граду. Адвокати Сведока образложили су пред судијом Шабајевом да је забрана ове верске заједнице неоснована и да у активностима и веровањима Јеховиних сведока нема ничег екстремистичког. Такође су рекли да је „забрањене“ публикације подметнула полиција током претраге. Па ипак, судија Шабајева је одлучила да забрани верску заједницу Сведока у Самари.

Да ли ће руске власти и даље угрожавати верску слободу?

Овај случај у Самари сличан је ономе што се десило у Таганрогу, где су руске власти први пут погрешно примениле Закон о сузбијању екстремистичких активности на Сведоке. Власти су успеле да забране верску заједницу Сведока у Таганрогу 2009. и касније су отвориле кривичне досијее против појединих Сведока. То је на крају довело до судског гоњења и осуђивања седам Сведока из тог града само зато што су присуствовали верским састанцима. Јеховини сведоци у Самари се брину да би и њих могло задесити исто.

Колико ће далеко руске власти отићи у борби против Јеховиних сведока? Од јуна 2014, против Сведока у разним деловима Русије подигнуте су лажне оптужнице због дистрибуисања такозване екстремистичке верске литературе. Јеховини сведоци у Самари се надају да ће Врховни суд Руске Федерације у овом случају стати на страну правде.