Пређи на садржај

30. МАЈ 2017.
РУСИЈА

Врховни суд Русије 17. јула 2017. разматра жалбу Јеховиних сведока

Врховни суд Русије 17. јула 2017. разматра жалбу Јеховиних сведока

Јеховини сведоци у Русији уложили су жалбу на пресуду Врховног суда којом су практично забрањене њихове активности. Одлуком коју је 20. априла донео судија Јуриј Ивањенко прекинуте су све активности правних тела Сведока на територији целе Русије. Трочлано апелационо веће Врховног суда размотриће жалбу Сведока 17. јула 2017.

У жалби је изнет захтев да се пресуда поништи. У њој је наглашено да пресуда није заснована на стварним доказима и да Јеховини сведоци ни у ком погледу нису криви за екстремистичке активности. Такође је наглашено да су оптужбе које су водиле до пресуде Врховног суда исте оне које су власти користиле као основу за прогонство Сведока током совјетске власти. Сведоци су касније били рехабилитовани и ослобођени свих оптужби. У жалби је још истакнуто да је ова пресуда у супротности са руским уставом који гарантује слободу вероисповести, као и са међународним обавезама Русије.

Због ове пресуде Сведоци већ трпе прогонство слично оном које су доживели под комунистичким режимом. Власти покрећу судске процесе против неких Сведока због „екстремистичких активности“, послодавци их отпуштају, наставници пред целим разредом застрашују децу Сведока, а појединци који имају предрасуде према Сведоцима демолирали су неке Дворане Краљевства и запалили две куће Сведока које су изгореле до темеља.

Јеховини сведоци у целом свету надају се да ће Апелационо веће Врховног суда Русије увидети да је претходна пресуда неправедна, да ће је поништити и на тај начин заштити Јеховине сведоке и њихову верску слободу.