Пређи на садржај

18. ЈУЛ 2017.
РУСИЈА

Врховни суд Русије потврдио ранију пресуду против Јеховиних сведока

Врховни суд Русије потврдио ранију пресуду против Јеховиних сведока

Врховни суд Русије је 17. јула 2017. потврдио ранију пресуду којом се забрањују активности Јеховиних сведока, чиме се оглушио о своје међународне обавезе да заштити слободу вероисповести. Овом пресудом се забрањују активности Јеховиних сведока широм те земље.

Трочлано апелационе веће Врховног суда одбацило је жалбу коју су Сведоци уложили на пресуду коју је 20. априла донео судија Јуриј Ивањенко. Он је пресудио у корист Министарства правде које је тражило „да се затворе верска организација ’Административни центар Јеховиних сведока у Русији‘, као и локалне верске заједнице које су његови огранци [и] да сва имовина те верске организације припадне Руској Федерацији“.

Чланови правног тима Административног центра

Овом пресудом су угрожене безбедност и добробит преко 175 000 Јеховиних сведока широм Русије. Филип Брамли, правни заступник Јеховиних сведока, изјавио је: „Јеховини сведоци широм света дубоко су забринути за добробит својих суверника у Русији. Одлука апелационог већа ствара правни оквир за злостављање које Јеховини сведоци већ трпе у Русији, као и за њихово кривично гоњење и додатно малтретирање. Они су постали изгнаници у својој сопственој земљи.“

Јеховини сведоци у Русији обратили су се за правду Европском суду за људска права и Савету УН за људска права. У међувремену, њихови суверници широм света моле се да руске власти преиспитају своју одлуку и одлуче да поштују основна људска права као би Сведоци могли да наставе да воде „миран и тих живот у потпуној оданости Богу“, као што стоји у 1. Тимотеју 2:2.