Пређи на садржај

23. ЈАНУАР 2015.
РУСИЈА

Преседан Врховног суда угрожава слободу Јеховиних сведока у Русији

Преседан Врховног суда угрожава слободу Јеховиних сведока у Русији

Врховни суд Руске Федерације подржао је 12. новембра 2014. одлуку нижег суда којом је верска заједница Јеховиних сведока у Самари проглашена екстремистичком. Овај случај против верске заједнице Сведока у Самари покренуо је јавни тужилац након што је полиција 2014. извршила претрес објеката које су Сведоци изнајмили да би у њима одржавали своје верске скупове. Полицајци су „пронашли“ верску литературу забрањену у овој држави. Ту литературу су руски судови прогласили екстремистичком и Министарство правде ју је ставило на Федерални списак екстремистичког материјала. * Сведоци у Самари су се повиновали овим одлукама и уклонили ту литературу из објеката које изнајмљују.

Сведоци су нижем суду, као и Врховном суду, изнели аргументе да је полиција током вршења претреса подметнула забрањену литературу, и да је то касније послужило као изговор за подизање оптужнице. Додали су и да Европски суд за људска права тренутно испитује законитост ранијих пресуда руских судова којима је та литература забрањена. Такође су рекли да чак и да су истините оптужбе јавног тужиоца у Самари, наиме да су поседовали забрањену литературу, оваква казна била би преоштра, с обзиром да је у питању лакши прекршај. Поседовање забрањене литературе јесте прекршај и за њега је предвиђена новчана казна или суспензија деловања верске заједнице, али не и њена потпуна забрана. Међутим, Врховни суд није уважио ове аргументе.

Да ли ће због забране верске заједнице уследити кривично гоњење?

Забрана верске заједнице Сведока у Самари подсећа на случај из Таганрога, где је Окружни суд у Ростову 2009. забранио тамошњу верску заједницу Јеховиних сведока по оптужници за екстремизам. Власт у Таганрогу је ту пресуду протумачила као потпуну забрану деловања Јеховиних сведока на том подручју. У том граду је 2013. против 16 Сведока подигнута кривична оптужница само зато што су исповедали своју религију, и то на исти начин као и Јеховини сведоци у целом свету, па и у Самари. Седам Сведока је добило велике новчане казне, а четворица од њих, који су верске старешине, добили су и дуге затворске казне. Међутим, судија је поништио новчане и затворске казне јер су истрага и суђење трајали дуже него што је дозвољено законом, а изрекао је условне казне. Сведоци су уложили жалбу и Окружни суд у Ростову је 12. децембра 2014. наложио ново суђење с другим судијом.

На подручју Самаре живи 1500 Јеховиних сведока. Они су сада у опасности од кривичног гоњења само зато што исповедају своју религију. Да ли се овоме назире крај? Руске власти врше сличне истраге верске заједнице Сведока у разним деловима државе. Време ће показати како ће се ове државне мере одразити на скоро 180000 Сведока у Русији. У сваком случају, ова одлука Врховног суда угрожава слободу Јеховиних сведока и других верских мањина у Русији.

^ одл. 2 До сада се на Федералном списку екстремистичког материјала налазе 73 публикације Јеховиних сведока. Међу литературом пронађеном у објекту који је изнајмила верска заједница Сведока у Самари била је и књига Обожавај јединог истинитог Бога. Објављена је на 158 језика и њен укупан тираж износи 23970207 примерака. Тамо је пронађена и књига Спознање које води до вечног живота, која је објављена на 166 језика и има укупан тираж од 100944355 примерака. Јеховини сведоци су поднели жалбе Европском суду за људска права због пресуда руских судова којима су њихове публикације проглашене екстремистичким.