Пређи на садржај

31. MAJ 2018.
РУСИЈА

Још један Јеховин сведок на суђењу у Русији због оптужбе за екстремизам

Још један Јеховин сведок на суђењу у Русији због оптужбе за екстремизам

Аркадја Акопјан, 70-годишњи кројач у пензији, који је Јеховин сведок, оптужен је за учествовање у екстремистичким активностима, а суђење у том случају траје годину дана. Ако буде проглашен кривим, прети му висока новчана казна или казна затвора до четири године.

Јавни тужилац наводи да је господин Акопјан крив за „ширење верске мржње и нетрпељивости“ на основу његове верске проповеди коју је одржао у локалној Дворани Краљевства коју посећује годинама. Тужилац се током суђења ослањао на лажна сведочења шесторо сведока који нису Јеховини сведоци. Ти сведоци тврде да је господин Акопјан током проповеди износио клевете и да им је дао „екстремистичку“ литературу како би је делили другим људима.

Господин Акопјан и они који га познају одбацују обе тврдње. Његов адвокат је током суђења изнео доказе да тих шесторо сведока нису били ни близу зграде у којој је наводно господин Акопјан износио клевете. Додао је и да Јеховини сведоци не дају одреда религијску литературу онима који нису Сведоци како би је делили другим људима. Соња, супруга господина Акопјана, која није Јеховин сведок, током испитивања на суду изјавила је да је у срећном браку већ 40 година и да њен супруг никада није приморавао њихове рођаке да постану Сведоци.

Судија Олег Головашко наложио је да се уради стручна анализа проповеди господина Акопјана како би се утврдило да ли је заиста ширио верску мржњу и нетрпељивост. На последњем рочишту, 15. маја 2018, судија је наговестио да би та анализа требало да се заврши током септембра 2018, али да ће се суђење у међувремену наставити. Следеће рочиште, током којег ће господин Акопјан бити испитиван, заказано је за 5. јун. Иако није у притвору, господин Акопјан не сме да напушта своје место од како је суђење почело на Окружном суду у Прохладнију у мају 2017.

Грегори Ален, помоћник правног заступника Јеховиних сведока, изјавио је: „Господин Акопјан је још једна жртва грубе злоупотребе закона о екстремизму усмереног против Јеховиних сведока у Русији. Он је недужан, примеран грађанин, који само жели да обожава Бога у миру. Власти својим погрешно усмереним нападима на Јеховине сведоке стављају сваког од њих под принуду и уништавају друштвену разноликост у земљи.“

Господин Акопјан је други Јеховин сведок у Русији који је неосновано оптужен за учествовање у „екстремистичким активностима“. Суђење Денису Кристенсену, Јеховином сведоку из Орела, почело је у фебруару 2018. У притвору је годину дана, а ако буде осуђен прети му казна затвора до десет година. * У разним деловима Русије притворено је још седморо Сведока против којих није подигнута оптужница.

^ одл. 7 Обојица су оптужена за кршење Кривичног законика, али раличитих чланова. Господин Акопјан је оптужен за кршење члана 282(1) за наводно распиривање верске мржње и нетрпељивости. Денис Кристенсен је оптужен за кршење члана 282.2(1) истог закона за наводно организовање активност верске заједнице која је проглашена екстремистичком. За ово кривично дело предвиђена је већа казна.