Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

РУАНДА

Кратак преглед: Руанда

Кратак преглед: Руанда

Јеховини сведоци у Руанди постоје од 1970. Законски су регистровани 1992, што је влада потврдила 2002. Сведоци су познати по свом неутралном ставу у политичким питањима и уопштено говорећи могу слободно да исповедају своју веру. Нису учествовали у страхотама током геноцида 1994. Напротив, чак су ризиковали свој живот да би спасли друге. Међитим, Сведоци су и даље жртве дискриминације зато што су и даље политички неутрални.

Неке школе су избациле ученике који су Сведоци јер су одбили да учествују у патриотским и верским церемонијама. * Осим тога, влада захтева од наставника да похађају семинаре који укључују војну вежбу и певање државне химне. Због тога су стотине просветних радника који су Сведоци остале без посла. Руандска влада је 2010. тражила да сви радници у јавним службама положе заклетву уз поздрављање државне заставе. Зато су многи Јеховини сведоци запослени у јавним службама изгубили посао.

Упркос овим тешкоћама, Јеховини сведоци у Руанди су захвални што донекле имају верску слободу. Надају се да ће руандске власти увидети да њихов неутралан став не представаља претњу по државу.

^ одл. 3 Јеховини сведоци сматрају да је учешће у патриотским церемонијама религиозни чин и да тиме крше библијску заповест да обожавамо само Бога. Премда не учествују у таквим церемонијама, они поштују право других да то чине.