Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

6. МАЈ 2016.
РУАНДА

Победа правде у Руанди

Победа правде у Руанди

Захваљујући труду Заштитника грађана у Руанди и непристраних судија, Јеховини сведоци су добили праведну пресуду након дуге правне битке. Врховни суд је првобитно донео пресуду против Сведока и наредио им да плате одштету власницима зграде која је срушена по налогу градске власти Кигалија. Међутим, Заштитник грађана је увидео јасну неправду у том случају и затражио од Врховног суда да поново размотри своју одлуку.

Градска власт у Кигалију покреће уређење града

Градска власт у Кигалију је 2006, као део иницијативе за уређење града, донела уредбу по којој је требало да сви улични киосци буду уклоњени с јавних површина. Том истом уредбом од грађана се захтевало да одржавају и улепшавају јавне површине око својих поседа.

Том уредбом је предвиђено и уклањање свих бесправно подигнутих објеката. То се односило и на објекат који је на јавној површини и без дозволе подигао господин Нгајабатерања. Поред тога, он је користио материјал и методе градње који нису у складу с грађевинским прописима. Пошто жалба није била уложена у року од 21 дана, председник општине Гасабо издао је налог за рушење бесправно изграђених објеката. Након што је објекат уклоњен, подружница Јеховиних сведока, која се такође налази у општини Гасабо у зони Ремера, улепшала је јавну површину око свог поседа тако што је направила пешачку стазу и посадила зеленило.

Пресуда против Јеховиних сведока

Након што је градска власт срушила објекат господина Нгајабатерање, он и његови сарадници уложили су жалбу суду у Гасабу, оптужујући Сведоке за рушење објекта. Тужиоци су тражили одштету, иако суду нису поднели правоваљане доказе за своје тврдње. Јеховини сведоци су предали званичну документацију из које се видело да су за рушење одговорне градске власти. Упркос томе, суд је игнорисао доказе и донео пресуду против Јеховиних сведока.

Виши суд преиначио пресуду

Јеховини сведоци су се жалили вишем суду како би се исправила очигледна неправда. Након што је испитао доказе, виши суд је закључио да је претходна пресуда против Сведока била неоснована. Виши суд је 5. новембра 2010. пресудио да су господин Нгајабатерања и његови сарадници покренули бесмислену парницу и наложио им да плате одштету и судске трошкове од 800 000 руандских франака (око 880 евра).

Врховни суд превидео кључни доказ

Господин Нгајабатерања је уложио жалбу Врховном суду Руанде. Током суђења, извршни секретар Ремере сведочио је да је објекат господина Нгајабатерање био бесправно изграђен и због тога срушен у оквиру програма уређења града. Врховни суд је потврдио да Јеховини сведоци нису срушили објекат. Међутим, закључио је да су подстакли рушење. Суд је игнорисао важан доказ и закључио да су Сведоци остварили противзакониту добит јер су уредили површину на којој се некада налазио спорни објекат. Суд је наложио да се подносиоцу жалбе исплати одштета од 22 055 242 руандска франка (око 25 000 евра). Сведоци су нерадо исплатили одштету 4. априла 2013.

Заштитник грађана тражи од Врховног суда да исправи неправду

Јеховини сведоци су поднели жалбу канцеларији Заштитника грађана јер су лажно оптужени и неправедно осуђени за рушење објекта господина Нгајабатерање. Заштитник грађана у Руанди, госпођа Алојизи Кјанзајире, прегледала је жалбу и одлуку Врховног суда.

Након што је прегледала доказе, госпођа Кјанзајире је утврдила да је град срушио објекат јер господин Нгајабатерања није поступао у складу са законом Руанде. Такође је потврдила да није било разлога да Сведоци буду кажњени јер су поступили у складу са уредбом града о улепшавању јавних површина око свог поседа. То што су Сведоци улепшали и наставили да одржавају земљиште представља „велику помоћ“ и „значајну подршку држави у њеном настојању да уреди град“.

Бесправно подигнути објекти пре доношења градске уредбе и уређена јавна површина након уклањања тих објеката

Госпођа Кјанзајире је 4. децембра 2013. захтевала од Врховног суда да преиспита своју пресуду против Сведока. Новоформирано веће судија саслушало је случај и 17. октобра 2014. суд је преиначио своју претходну одлуку, проглашавајући неоснованим захтев господина Нгајабатерања. Такође је наложио господину Нгајабатерања да врати новац који је примио на основу претходне пресуде, као и да плати судске трошкове. Адвокати који заступају Сведоке и судски извршитељ тренутно раде на томе да поврате тај новац.

Заштита под окриљем закона

Јеховини сведоци су веома захвални госпођи Кјанзајире на пруженој помоћи, као и Врховном суду на томе што је преиначио пресуду. Без сумње, сви грађани који су послушни закону цене то што Република Руанда има ефикасне механизме којима може да исправи неправду и засигура поштовање закона.