Пређи на садржај

Седиште владе Северне Рајне-Вестфалије

10. ОКТОБАР 2017.
НЕМАЧКА

Немачка доделила Јеховиним сведоцима највиши правни статус

Немачка доделила Јеховиним сведоцима највиши правни статус

Након више од 26 година правне борбе, Јеховини сведоци у Немачкој добили су правни статус који имају све веће религије у земљи. Дана 27. јануара 2017, и последња од 16 немачких држава Северна Рајна-Вестфалија регистровала је Јеховине сведоке у складу с јавним правом. Ова одлука је значајна за Јеховине сведоке јер иако у Немачкој постоје дуже од 100 година, њихова подружница и хиљаде скупштина у земљи сматране су засебним верским организацијама. Сада када су Сведоци у свим немачким државама регистровани као јавноправно лице, сматрају се једном верском организацијом и уживају олакшице које такав статус доноси.

Дуга борба за правни статус

Јеховини сведоци су први пут регистровани у Немачкој 1921. и то као приватноправно лице. Након што је Немачка поново уједињена 1990, Сведоци су поднели захтев за регистрацију у складу с јавним правом јер је она омогућавала извесне олакшице верским организацијама.

Да би једна верска организација могла да у целој земљи буде регистрована као јавноправно лице, закон захтева да она такав статус прво добије у немачкој држави у којој је њено седиште. Након тога, може да затражи такав статус у осталих 15 немачких држава. Верска организација Jehovas Zeugen in Deutschland (Јеховини сведоци у Немачкој) поднела је 1990. захтев у држави Берлин, јер се водила на адреси у тој држави. Иако већина верских организација добије статус јавноправног лица врло брзо након што га затражи, можда за годину или две, власти у Берлину су годинама одбијале да тај статус доделе Јеховиним сведоцима. Један од разлога који су наводили јесте тај што Јеховини сведоци не гласају на изборима. Међутим, тај аргумент није оправдан јер према немачком закону грађани нису у обавези да гласају, већ је то у потпуности ствар личног избора.

На крају је овај случај завршио на суду. Виши управни суд у Берлину је 24. марта 2005. пресудио да Јеховини сведоци у Немачкој морају бити признати као „јавноправно лице“. Након више од годину дана, држава Берлин је попустила и признала Јеховиним сведоцима статус јавноправног лица, чиме је завршена шеснаестогодишња правна битка.

Након тога, Сведоци су исти статус затражили у осталих 15 немачких држава. Године 2009, 11 држава им је доделило тај статус, још три су то исто урадиле током наредних година, а последња, држава Северна Рајна-Вестфалија, доделила је Јеховиним сведоцима статус јавноправног лица 27. јануара 2017. На тај начин се коначно исплатио упорни труд који су Јеховини сведоци улагали 26 година да би добили исти статус који имају све веће религије у Немачкој.

Олакшице због новог статуса

Подружница Јеховиних сведока, као и више од 2 000 њихових скупштина у Немачкој сада имају јединствену корпоративну структуру. Пошто је раније свака скупштина посматрана као независна верска организација, закон је прописивао да мора да подноси годишње извештаје и захтеве за повраћај пореза. Промене у структури које су биле последица наименовања нових старешина, куповине некретнина, промене имена или спајања скупштина морале су да се пријаве властима. Раније су такви законски захтеви скупштинским старешинама одузимали много времена, али они сада могу више пажње да посвете бризи о члановима скупштине. Пошто нису имале статус јавноправног лица, скупштине су такође морале да плаћају таксе за обраду документације. Један дугогодишњи скупштински старешина је рекао: „Сада имамо већу могућност да прилоге користимо за подупирање службе проповедања у којој учествују чланови скупштине.“

Пошто нису имали статус јавноправног лица, Јеховини сведоци нису били сматрани једном од главних религија, иако њихове састанке у Немачкој посећује око 274000 Сведока и других. Армин Пикл, адвокат подружнице Јеховиних сведока у Немачкој, запазио је: „Током више од 26 година правне борбе за статус јавноправног лица, медији су објавили на стотине неистина и клевета о нашој религији, а понекад су то радили скоро сваке недеље. Сад тај тренд јењава.“ Вернер Рутке, дугогодишњи Сведок, изјавио је: „Пошто верска организација која жели да буде јавноправно лице мора у сваком аспекту да поштује закон, лажне оптужбе на рачун Сведока сада се могу одбацити.“ Једна Сведокиња по имену Петра, споменула је проблеме с којима су се раније суочавала деца у школама. Она је рекла: „Овакво признање је веома корисно за децу школског узраста. Раније се дешавало да су наставници дискриминисали децу на основу лажних тврдњи да припадају некој ’секти‘, а не религији.“

Јеховини сведоци у Немачкој захвални су што су власти увиделе да они удовољавају законским захтевима за статус јанвопранвог лица. Они се надају да ће то умањити проблеме које су у прошлости имали и да ће као појединци и верска организација имати користи од ове регистрације.