Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

НАГОРНО-КАРАБАХ

Затворени због својих веровања

Затворени због својих веровања

Јеховини сведоци у Нагорно-Карабаху који због приговора савести не желе да служе војску добијају затворске казне. Влада Нагорно-Карабаха не признаје право на приговор савести и не омогућава цивилну службу. Млади Сведоци одлазе у затвор јер живе у складу са својим веровањем да не треба узимати оружје и борити се против другог човека.

Неуспео покушај цивилног служења

Артур Аванесјан, који је Јеховин сведок, добио је 29. јануара 2014. позив за регрутацију од Војног комесаријата у Аскерану. Господин Аванесјан је наредног дана уложио жалбу Војном комесаријату Нагорно-Карабаха и затражио да обавља цивилну службу уместо војне. Његов адвокат се одмах састао са званичницима из Нагорно-Карабаха и Јерменије и постигао известан успех у залагању да господину Аванесјану буде одобрена цивилна служба у Јерменији.

Очекујући позитиван одговор, господин Аванесјан се преселио у Јерменију и 13. фебруара 2014. предао захтев за цивилну службу Војном комесаријату Републике Јерменије у Масису. Он је очекивао да ће изаћи пред јерменски одбор за цивилно служење, али је уместо тога 14. јула 2014. добио позив да се јави у главну полицијску станицу у Јеревану. У станици су га чекали полицајци из Нагорно-Карабаха. Ухапсили су га и одвели у Нагорно-Карабах. Следећег дана је послат у притвор и изведен пред првостепени суд.

Тада је сазнао да је четири месеца раније овај суд издао налог за његово хапшење и наложио да буде у затвору док не почне суђење. Суд је потврдио своју претходну пресуду и господин Аванесјан је одмах затворен. Суд је одбио све жалбе на ову пресуду.

Овај суд је 30. септембра 2014. господина Аванесјана прогласио кривим и осудио га на 30 месеци затвора. Ту пресуду је потврдио и Апелациони суд. Након тога је господин Аванесјан уложио жалбу Врховном суду Нагорно-Карабаха, али је 25. децембра 2014. овај суд потврдио одлуку претходног суда.

Нагорно-Карабах и даље затвара младиће који поступају у складу са својом савешћу обликованој по библијским начелима. На тај начин ова држава не поштује међународне стандарде који омогућавају обављање цивилне службе због уложеног приговора савести.

Преглед догађаја

 1. 25. децембар 2014.

  Врховни суд Нагорно-Карабаха потврдио пресуду изречену Артуру Аванесјану.

 2. 30. септембар 2014.

  Првостепени суд Нагорно-Карабаха у области Мартакерт осудио Артура Аванесјана на 30 месеци затвора.

 3. 14. јул 2014.

  Артур Аванесјан ухапшен у Јерменији и послат у притвор у Нагорно-Карабаху.

 4. 30. децембар 2011.

  Карен Харутјуњан, 18-годишњи Јеховин сведок, осуђен на 30 месеци затвора јер је уложио приговор савести на служење војске.

 5. 16. фебруар 2005.

  Арег Аванесјан, који је Јеховин сведок, затворен због уложеног приговора савести на служење војске и осуђен на затворску казну од 48 месеци.

 6. 12-13. јун 2001.

  Тројица Сведока који су уложили приговор савести осуђени на затворске казне у трајању од шест месеци до годину дана јер су одбили да учествују у војним вежбама.