Пређи на садржај

КИРГИЗИЈА

Кратак преглед: Киргизија

Кратак преглед: Киргизија

Јеховини сведоци у Киргизији постоје од 1956, а законски су регистровани 1998. Иако је у прошлости њихова верска слобода често била угрожена, данас држава све више штити њихова права.

У новембру 2013, Уставно веће Врховног суда једногласно је донело одлуку да је киргиски закон о цивилној служби неуставан и наложило влади да га измени. Киргиски судови су применили ову одлуку Уставног већа и од почетка 2014. власти више не гоне Сведоке који одбију да служе војску. Киргизија је 29. јуна 2015. изменила закон о војној служби и омогућила цивилну службу која није у надлежности војске.

У септембру 2014, Уставно веће Врховног суда пресудило је у корист Јеховиних сведока и заштитило верску слободу прогласивши неуставним неке делове Закона о религији из 2008. Међутим, Државни одбор за верска питања није се сложио са одлуком Врховног суда и одбио је да региструје локалне верске организације Сведока у јужном делу земље. Због тога неки представници власти сматрају да су активности Сведока нелегалне. Међутим, након што властима објасне неспоразум, Сведоци обично могу да без ометања одржавају верске састанке и другима говоре о својим веровањима. Они се надају да ће власти у потпуности применити одлуку Уставног већа и да ће регистровати њихове локалне верске организације у јужном делу Киргизије.