Пређи на садржај

2. МАРТ 2015.
КИРГИЗИЈА

Верска слобода у Киргизији на испиту

Верска слобода у Киргизији на испиту

Верска слобода у Киргизији доживела је напредак када је 4. септембра 2014. Уставно веће Врховног суда прогласило неуставним делове Закона о религији из 2008. То је Јеховиним сведоцима отворило пут да се законски региструју у јужном делу Киргизије. *

И поред те одлуке, Државни одбор за верска питања и даље одбија да законски региструје Сведоке у јужном делу Киргизије. Према њиховим тврдњама, све док парламент не усвоји амандмане на Закон о религији из 2008, он остаје на снази и стога се Јеховини сведоци не могу регистровати. Према томе, верске активности које су на северу земље регистроване и мирно се обављају, на југу Киргизије су забрањене услед дискриминације. *

Ухапшена због нерегистроване верске службе

У граду Нарину, који се налази на југоистоку Киргизије, 30. јуна 2014. 46-годишња Жилдиз Жумалијева одвојила је део свог слободног времена како би с комшијама разговарала о својим веровањима. Градске власти су је ухапсиле и осудиле због тога што је као члан нерегистроване верске организације комшијама преносила своја верска уверења. * Откад је Киргизија постала независна држава, ово је први пут да су Сведоци кривично гоњени због исповедања своје вере.

Госпођа Жумалијева је уложила жалбу, а Окружни суд у Нарину је 5. августа 2014. размотрио њен случај. Судије су поставиле многа питања, настојећи да разумеју активности Јеховиних сведока и поруку коју преносе другима. Након што су размотриле све доказе, судије су одложиле случај док Уставно веће не изнесе своје мишљење у вези с претходно споменутом одлуком.

Недуго након тога, Окружни суд у Нарину поново је размотрио случај госпође Жумалијеве. Суд је утврдио да није прекршен ниједан закон и да сви грађани имају уставно право да исповедају своју веру. Осврнувши се на одлуку Уставног већа, суд је закључио да су Јеховини сведоци регистровани у целој држави. Поништио је пресуду првостепеног суда, али је јавни тужилац уложио жалбу, тврдећи да се одлука Уставног већа не односи на кривична дела. Врховни суд је 24. децембра 2014. одбацио ту жалбу и тиме потврдио одлуку Окружног суда у Нарину који је ослободио госпођу Жумалијеву и подржао њено право да исповеда своју веру.

Оповргнуте лажне оптужбе у граду Ош

Године 2013, Оксана Корјакина и њена мајка Надежда Сергиенко биле су осуђене на кућни притвор због наводних кривичних дела које су починиле док су проповедале другима. На основу тих лажних оптужби, власти у граду Ош су оптужиле Јеховине сведоке да учествују у „незаконитим верским активностима“. Тврдили су да без законске регистрације на локалном нивоу, Јеховини сведоци не могу јавно исповедати своју веру.

Суд у граду Ош је ове две жене ослободио свих оптужби. У одлуци од 7. октобра 2014, судија је закључио да су начињени велики пропусти у истрази и да су госпође Корјакина и Сергиенко гоњене само зато што су Јеховини сведоци.

Јавни тужилац у Ошу је уложио жалбу на одлуку суда. Тражио је да се случај поново истражи како би се „исправили“ пропусти и да се госпођама Корјакини и Сергиенко поново суди. Апелациони суд је одбио његову жалбу, али се он обратио Врховном суду Киргизије. Овај суд је заказао саслушање за 3. март 2015, а Сведоци се надају да ће правда поново победити.

Да ли ће Киргизија подржати или угрозити верску слободу?

Јеховин сведок који је присуствовао саслушању госпође Жумалијеве рекао је: „Од 1998, локалне власти врше притисак на нас зато што нисмо законски регистровани у Нарину. Сада, након одлука Врховног суда, надамо се да ћемо коначно бити регистровани.“

Јеховини сведоци се искрено надају да ће бити законски регистровани у Нарину, Ошу и другим градовима на југу Киргизије како би и даље могли у миру служити Богу. Ако Киргизија буде поступала у складу са одлуком Врховног суда, верска слобода свих грађана више ће се поштовати.

^ одл. 2 Видети чланак „Врховни суд Киргизије подржава верску слободу Јеховиних сведока“ у вези са одлуком Уставног већа Врховног суда од 4. септембра 2014.

^ одл. 3 Сведоци у Киргизији су регистровани на нивоу државе, а такође и на локалном нивоу у северном делу земље. Међутим, власти у јужном делу земље упорно одбијају да их региструју на локалном нивоу.

^ одл. 5 Члан 395(2) Административног правилника Републике Киргизије забрањује кршење „права на организовање и одржавање верских састанака, поворки и других верских церемонија“.