Пређи на садржај

1. МАРТ 2016.
КИРГИЗИЈА

Има ли правде за жртве полицијске бруталности у Ошу?

Има ли правде за жртве полицијске бруталности у Ошу?

Државни тужилац у Киргизији је већ трећи пут наложио тужиоцу Градског суда у Ошу да размотри покретање кривичног поступка против десеторице полицајаца који су у августу 2015. године незаконито упали на верски састанак Јеховиних сведока и претукли неколико присутних. Иако докази недвосмислено потврђују да је полиција брутално поступила, тужилац Градског суда у Ошу није желео да покрене истрагу.

Незаконит упад и полицијско насиље

У суботу ујутру, 9. августа 2015, десеторица полицајаца из 10. полицијског одсека * града Оша упала су на верски састанак који се одржавао у изнајмљеном кафеу у коме се у миру окупило више од 40 људи. Један полицајац је грубо рекао Нурлану Усупбајеву да одмах прекине састанак који је водио, јер није у складу са законом. Полиција је више пута претила присутнима да ће их побити. Када је Тинчик Олжобајев покушао да сними шта се дешава, полицајци су га одвели у суседну просторију и брутално претукли.

Полицајци су одвели у станицу десеторицу Јеховиних сведока. Шесторицу су брутално претукли, а тројицу, међу којима је био и господин Усупбајев, чак су и давили. Пустили су их из притвора истог дана, а они који су задобили тешке физичке повреде отишли су у болницу на преглед.

Два дана касније, 11. августа, полицајци Кожобек Козубајев и Нурбек Шерикбајев, који су претходно предводили упад и насиље над Јеховиним сведоцима, ухапсили су господина Усупбајева под оптужбом да је учествовао у незаконитим верским активностима. Саслушање је заказано за 20. и 21. август у Градском суду у Ошу.

Судови подржавају право Јеховиних сведока на слободу вероисповести

Представник 10. полицијског одсека је током саслушања тврдио да су Јеховини сведоци незаконито одржали састанак 9. августа будући да нису законски регистровани у Ошу. Тужилац је навео да родитељи који воде своју децу на састанке Јеховиних сведока крше закон о верским заједницама у Киргизији јер је према том закону забрањено укључивање деце у верске организације.

Дана 21. августа судија Градског суда у Ошу који је председавао у овом спору закључио је да господин Усупбајев није крив за учествовање у незаконитим верским активностима. Суд је закључио да поступак против њега треба да буде обустављен зато што нема доказа да је био укључен у незаконите верске активности нити да је врбовао децу.

Тужилац Градског суда у Ошу уложио је жалбу Регионалном суду у Ошу на пресуду по којој је господин Усупбајев ослобођен свих оптужби. Регионални суд је одбацио жалбу тужиоца и подржао одлуку о ослобађању оптужби у случају господина Усупбајева. Регионални суд је поновио да су Јеховини сведоци законски регистрована верска организација у Киргизији. Тај суд је још напоменуо да је Уставно веће Врховног суда већ прогласило неуставним део закона Киргизије којим се захтева регистрација верских заједница на локалном нивоу. * Међутим, тужилац је поднео жалбу Врховном суду, а саслушање је заказано за 2. март 2016.

Градском тужиоцу наложено да спроведе истрагу

Док је случај господина Усупбајева био на суду, он и остали који су били претучени 9. августа поднели су жалбу Градском суду у Ошу. Тражили су да се поднесе кривична пријава против десеторице полицајаца који су их тукли. Уследио је низ поднесака и жалби. Тужилац Градског суда у Ошу три пута је одбио да покрене случај, а жртве су се сваки пут поново жалиле државном тужиоцу. Он је два пута поништио одлуку тужиоца из Оша и наложио да се случај поново размотри. Међутим, након што су претучени Јеховини сведоци трећи пут поднели жалбу државном тужиоцу, државни тужилац је није размотрио већ ју је 21. јануара 2016. проследио градском тужиоцу. Због те одлуке државног тужиоца питање је да ли ће за жртве насиља икада бити правде.

Јеховини сведоци у Киргизији захвални су што их је држава регистровала и што је Регионални суд у Ошу донео пресуде у њихову корист. Они цене то што непристране судије храбро утиру пут слободи вероисповести тако што закон примењују у пракси и подржавају власт која се обавезала да ће поштовати ту слободу. Али веома су забринути због тога што представници власти нису одлучно реаговали нити извели пред лице правде полицајце који су брутално напали Јеховине сведоке. Сведоци су уложили приговор канцеларији државног тужиоца у нади да ће бити предузете конкретне мере и да ће насилници одговарати пред законом.

^ одл. 4 Десети полицијски одсек је огранак Министарства унутрашњих послова Киргизије.

^ одл. 10 Та одлука је донета 4. септембра 2014. Видети чланак „Врховни суд Киргизије подржава верску слободу Јеховиних сведока“.