Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

КАЗАХСТАН

Затворени због својих веровања

Затворени због својих веровања

Судија Талгат Сирлибајев је 2. маја 2017. осудио Тејмура Акхмедова на пет година затвора због наводног „подстицања на верску мржњу“ и заговарања „искључивости, супериорности грађана на основу њихове верске припадности“. Судија је господину Акхмедову такође издао забрану према којој три године не сме да учествује у „идеолошкој верској активности“. Градски суд у Астани је 20. јуна одбацио жалбу на ову пресуду упркос јаким доказима.

Неосновано кривично гоњење

Као основ за лажне оптужбе против господина Акхмедова послужили су разговори које је током 2016. водио са одраслим особама „заинтересованим за проучавање Библије“ које су се претварале да их занимају веровања Јеховиних сведока. Током ових разговора које су седам месеци водили у миру, господин Акхмедов је користио библијске стихове како би поткрепио своје ставове према разним верским питањима. Ти људи су без знања господина Акхмедова снимали разговоре и касније те снимке искористили да би га оптужили за кршење члана 174(2) кривичног закона Казахстана. Тим чланом забрањује се „подстицање на [...] верску нетрпељивост“ и „заговарање искључивости, супериорности или инфериорности грађана на основу њихове верске припадности“.

Међутим, господин Акхмедев сматра да није прекршио закон јер је исповедање вере заштићено члановима 18 и 19 Међународног пакта о грађанским и политичким правима, којим се гарантује „слобода мисли, савести и вероисповести“, као и „право на слободу изражавања“.

Раније је Савет УН за људска права, који реагује када се прекрши Међународни пакт, указао на то да Казахстан има „уопштене дефиниције кривичних дела“ и погрешно примењује члан 174 на појединце који користе своје право на слободу вероисповести. У свом извештају од 9. августа 2016. Савет је затражио од Казахстана да „гарантује право на слободу вероисповести, као и право на исповедање вере. [Казахстан] треба да члан 22 свог Устава усклади са Међународним пактом и затим изврши ревизију свих повезаних закона и пракси како би се уклонила сва ограничења осим конкретних ограничења дозвољених чланом 18 Међународног пакта.“

Када су у питању „уопштене дефиниције кривичних дела“ у свом извештају за 2014, господин Хајнер Билефелт, који је тада био специјални извештач УН за слободу вероисповести, препоручио је да Казахстан „уопштене дефиниције прекршаја повезаних са верском нетрпељивошћу и екстремизмом“ замени „јасним и конкретним дефиницијама“. У супротном, закон ће се „негативно одразити на слободу вероисповести“.

Неправедно затварање Тејмура Акхмедова

Други окружни суд у Саријарки у Астани 20. јануара 2017. одредио је господину Акхмедову притвор. Затворски чувари су батинама покушали да га присиле да призна кривицу. Господину Акхмедову, који има 61 годину, хитно је потребна лекарска помоћ због тумора који крвари. Његови адвокати су поднели жалбе Радној групи Уједињених нација која се бави затварањем без законског основа, као и специјалним извештачима УН за слободу вероисповести и слободу окупљања и удруживања. Након што је Градски суд у Астани 20. јуна 2017. одбацио жалбу господина Акхмедова, његови адвокати разматрају могућности за нове жалбе.

Дана 2. октобра 2017, Радна група Уједињених нација која се бави затварањима без законске основе у својој одлуци објавила је да су власти Казахстана неправедно затвориле господина Акхмедова и да треба одмах да буде пуштен на слободу. Радна група је закључила да је он поступао „потпуно мирољубиво и није прекршио слободу вероисповести“ док је с другима разговарао о својим веровањима, као и то да његово кажњавање јасно показује да власти Казахстана спроводе верску дискриминацију над Јеховиним сведоцима. Дан након објављивања одлуке Радне групе, адвокати господина Акхмедова уложили су жалбу Врховном суду Казахстана тражећи да примени ту одлуку, одбаци оптужбе против господина Акхмедова и нареди његово хитно ослобађање. Међутим, Врховни суд је 4. децембра 2017. одбио да размотри његову жалбу тако да је одлука од 2. маја 2017. и даље на снази.

Преглед догађаја

 1. 2. октобар 2017.

  Радна група Уједињених нација која се бави затварањима без законске основе објавила је одлуку да је Тејмур Акхмедов неправедно затворени и да треба одмах да буде пуштен на слободу.

 2. 20. јун 2017.

  Суд у Астани одбио жалбу.

 3. 2. мај 2017.

  Окривљен и осуђен на казну од пет година затвора.

 4. 13. март 2017.

  Случај прослеђен суду.

 5. 1. март 2017.

  Одбијен захтев за прекид кривичног гоњења.

 6. 20. фебруар 2017.

  Поднет захтев за окончање кривичног гоњења.

 7. 30. јануар 2017.

  Градски суд у Асатни одбацио жалбу.

 8. 18. јануар 2017.

  Тејмур Акхмедов ухапшен и одређен му је двомесечни притвор.