Пређи на садржај

6. ЈУЛ 2017.
КАЗАХСТАН

Власти у Казахстану привремено забраниле рад подружнице Јеховиних сведока

Власти у Казахстану привремено забраниле рад подружнице Јеховиних сведока

Суд у Алматију је 29. јуна 2017. новчано казнио подружницу Јеховиних сведока у Казахстану и на три месеца забранио све њене активности. Суд је донео ову одлуку на основу истраге која је наводно показала да овај објекат, поред 25 постојећих, мора да има још три сигурносне камере како би био у складу са законом о јавним објектима. Међутим, 6. фебруара 2017, власти су већ биле одобриле план подружнице на којем се виде локације свих безбедносних камера. Тиме што су одобриле тај пројекат, власти су званично потврдиле да подружница испуњава све услове предвиђене релевантним законима.

Полат Бекзан, представник подружнице, изјавио је: „Одлука да се подружница привремено затвори заиста је непримерена казна за овај наводни прекршај. Уложићемо жалбу на ову пресуду која је по свему судећи мотивисана верском нетрпељивошћу.“

Мешање власти у активности подружнице

Представници власти у Казахстану у последње време све више малтретирају Јеховине сведоке. Пре него што је судија Специјалног међуокружног административног суда, господин Пакирдинов донео пресуду 29. јуна, полиција је 17. маја 2017. упала у подружницу под изговором да врши безбедносну проверу. Претрес је извршен усред дана, а у њему је учествовала Државна служба безбедности (некадашњи КГБ), као и више од 30 полицајаца, међу којима су били и маскирани припадници специјалне полиције наоружани аутоматима. Тврдили су да имају наређење да прегледају јавне објекте да би били сигурни да ће ти објекти бити безбедни током светске изложбе „Експо 2017“ која је требало да се почне у јуну у главном граду Астани.

17. мај 2017, претрес подружнице

Јеховини сведоци су од 23. до 25. јуна 2017. организовали посебан тродневни конгрес коме су присуствовали многи делегати из Сједињених Држава, Европе, Украјине, Грузије, Киргизије и других земаља. Међутим, власти су се умешале и уговори о закупу места за одржавање конгреса били су отказани. Због тога је конгрес коме је осим Сведока из Казахстана присуствовало и 1 500 делегата из Сједињених Држава и Европе одржан у објектима подружнице.

23. јун 2017, полиција спречила делегате да напусте хотел

Првог дана, полиција је два сата задржала 11 аутобуса са 500 страних делегата у њиховим хотелима јер су проверавали документа возачима аутобуса. Другог дана су под истим изговором задржали 20 аутобуса са 900 путника, који три сата нису могли да напусте своје хотеле.

Подружница је упутила жалбу тужиоцу у Алматију. Иако он није реаговао, трећег дана конгреса полиција није малтретирала Сведоке. Међутим, само четири дана након конгреса, административни суд у Алматију издао је налог да подружница привремено обустави све активности.

Стварају неприлике служећи се законом

Од децембра 2012, власти у Казахстану све више ограничавају верску слободу Јеховиних сведока у читавој земљи. Више од 60 Јеховиних сведока кажњено је високим новчаним казнама због непријављене „мисионарске активности“.

У јануару 2017, власти у Казахстану су покренуле два кривична поступка против Јеховиних сведока који су говорили о својим веровањима. У мају је Тејмур Акхмедов осуђен због верских активности и сада се налази на одслужењу петогодишње казне затвора. У другом случају, један Сведок је оптужен за подстицање верске мржње зато што је некоме понудио публикацију која је у Русији забрањена као „екстремистичка“ литература.

Да ли ће се Казахстан угледати на Русију?

Сведоци су се у више наврата састали са члановима Министарства вера да би разговарали о свом праву да у миру исповедају своју веру, али без много успеха. Међутим, на иницијативу јавног тужиоца, Врховни суд Казахстана је узео у разматрање случај Андреја Королева, Јеховиног сведока који је осуђен јер је јавно говорио о својим веровањима. У пресуди од 1. јуна 2017, Суд је ослободио господина Королева, тврдећи да право на слободу вероисповести подразумева и право на јавно исповедање вере којим се не нарушава јавни ред и мир. Иако је тужилац уверио Сведоке да ће ова повољна пресуда бити прослеђена другим судовима, до сада су нижи судови одбили да по њој поступе и поново су осудили неке Сведоке због „непријављене мисионарске активности“.

Грегори Ален, помоћник заступника Јеховиних сведока, изјавио је: „Тужно је што Казахстан следи пример Русије користећи неосноване оптужбе да би ограничавао међународно признато право на слободу вероисповести. Бојимо се да иза одлуке од 29. јуна 2017. којом су привремено обустављене активности подружнице стоји много више него што се чини и зато ћемо тражити правду тиме што ћемо уложити жалбу.“

Јеховини сведоци широм света су забринути зато што овакав развој догађаја указује на то да власти раде на томе да забране активности њихових суверника у Казахстану, слично оном што су урадиле власти у Русији.