Пређи на садржај

Тејмур Акхмедов пре хапшења

13. ОКТОБАР 2017.
КАЗАХСТАН

Казахстан проглашен кривим за затварање без законске основе у случају Тејмура Акхмедова

Казахстан проглашен кривим за затварање без законске основе у случају Тејмура Акхмедова

Радна група УН која се бави затварањем без законске основе осудила је владу Казахстана због тога што је затворила Тејмура Акхмедова и затражила да он одмах буде ослобођен. * У својој одлуци објављеној 2. октобра 2017, Радна група је закључила да је Казахстан крив јер је господина Акхмедова затворио без законске основе. Он се у затвору налази од 18. јануара 2017. зато што је о својим веровањима разговарао с другима, при чему ни на који начин није угрожавао јавни ред и мир.

Закључци Радне групе

Радна група је у својој одлуци образложила да случај господина Акхмедова представља затварање без законске основе. Закључила је да су га власти лишиле слободе зато што је користио своје основно право на слободу вероисповести и изражавања, да су му ускратиле право на поштено суђење и да су га дискриминисале само зато што је као Јеховин сведок учествовао у верским активностима.

Надаље, Радна група је осудила власти Казахстана јер су неправедно ухапсиле и судски гониле господина Акхмедова. Радна група је цитирала ранију одлуку Савета УН за људска права који је критиковао Казахстан због „уопштене дефиниције екстремизма [...] и коришћења закона о екстремизму да би без разлога ограничио слободе вероисповести, изражавања, окупљања и удруживања“. Такође је навела да овај закон „представља озбиљну претњу праву на слободу вероисповести у Казахстану“ и да „случај господина Акхмедова то потврђује“.

С друге стране, Радна група је у више наврата описала верске активности у којима је учествовао господин Акхмедов као „потпуно мирне“ и изјавила да у његовим разговорима с другима није било подстицања на насиље и верску нетрпељивост. Радна група је нагласила да влада „није пружила доказ да је господин Акхмедов учествовао у неком акту насиља или подстицања других на насиље“ и да влада „није објаснила на који начин обично састајање с другима и мирни верски разговори могу представљати такав злочин“. Надаље се каже да је „Радној групи јасно да је господин Акхмедов само користио право на слободу вероисповести које се наводи у члану 18 Пакта *“.

Поред тога, Радна група је поступање с господином Акхмедовим повезала с другим доказима који потврђују да власти у Казахстану показују верску нетрпељивост према Јеховиним сведоцима. Ту повезаност потврђује чињеница да је истог дана када је господин Акхмедов ухапшен полиција упала на место где се Сведоци састају и запленила верску литературу.

„Радној групи [је] јасно да је господин Акхмедов само користио право на слободу вероисповести које се наводи у члану 18 Пакта“ (Мишљење, 39. одломак)

Власти у Казахстану морају нешто предузети

Радна група захтева од Казахстана „да без одлагања предузме неопходне кораке како би исправио ситуацију у којој се налази господин Акхмедов“. Радна група је навела да би одговарајући корак „био да се господин Акхмедов одмах ослободи и да му се призна право на материјалну одштету и свако друго обештећење“. Радна група такође захтева од Казахстана да измени своје законе и судске праксе како би они били у складу с његовим међународним обавезама, чиме би се предупредило понављање грешака које је држава починила у поступању с господином Акхмедовим.

Адвокати господина Акхмедова су 13. октобра 2017. поднели жалбу Врховном суду Казахстана и затражили да се поступи у складу са одлуком Радне групе, да се господин Акхмедов ослободи свих оптужби и да се одмах пусти на слободу.

Јеховини сведоци у целом свету захвални су што је међународна заједница случај Тејмура Акхмедова препознала као неправду и што је овај случај изнео на видело чињеницу да власти у Казахстану морају у већој мери поштовати слободу вероисповести. Они се надају да ће Казахстан поступити по одлуци Радне групе и господина Акхмедова одмах пустити из затвора.