Пређи на садржај

17. ЈАНУАР 2018.
КАЗАХСТАН

Савет УН захтева од Казахстана да се заузме за Тејмура Акхмедова

Савет УН захтева од Казахстана да се заузме за Тејмура Акхмедова

Савет УН за људска права брзо је реаговао на жалбу поднету 3. јануара 2018. у име Тејмура Акхмедова. Господин Акхмедов, који је неправедно затворен скоро годину дана, има 61 годину и веома је лошег здравља. Пошто су судови у Казахстану одбацили његове жалбе и подржали пресуду по којој је проглашен кривим за наводно незаконите верске активности, господин Акхмедов се за правду обратио Савету.

У саопштењу од 9. јануара 2018, Савет је наложио Казахстану да донесе привремене мере у корист господина Акхмедова, чак и пре него што Савет донесе коначну одлуку по његовој жалби. Властима је саветовано да се „без одлагања постарају да [господину Акхмедову] буде пружена одговарајућа медицинска нега и да услови у затвору у којима се налази буду у потпуности у сагласности са [Међународним пактом о грађанским и политичким правима] и међународним стандардима.“ Надаље, у саопштењу се од власти тражило да „размотре [његово] пуштање из затвора због лошег здравственог стања или да га сместе у кућни притвор док Савет не реши његову жалбу.“

Захтев за привременим мерама показује забринутост за добробит господина Акхмедова, као што је било наведено и у мишљењу Радне групе која се бави затварањем без законског основа. У октобру 2017, Радна група је размотрила жалбу господина Акхмедова и закључила да је он затворен без законског основа и да власти треба да га ослободе и исплате му одштету због неправде коју је доживео. Власти у Казахстану су до сада игнорисале критике Радне групе. Господин Акхмедов је већ одслужио скоро једну од пет година затворске казне на коју је осуђен.