Пређи на садржај

18. АПРИЛ 2018.
КАЗАХСТАН

Помилован Тејмур Акхмедов

Помилован Тејмур Акхмедов

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев 2. априла 2018. помиловао је 61-годишњег Тејмура Акхмедова, који је због лажних оптужби у затвору провео више од годину дана. Тиме је избрисан и његов кривични досије. Господин Акхмедов је за помиловање сазнао 4. априла и ослобођен је за време свог боравка у болници, где се опорављао од операције. Сада је поново са својом породицом и лакше му је да добије медицинску негу која му је потребна да би се изборио с раком.

Хапшење, притвор и неправедно затварање

Господин Акхмедов, Јеховин сведок, ухапшен је 18. јануара 2017, само зато што је с другима разговарао о својим веровањима. Неколико месеци пре свог хапшења, разговарао је о Библији са неколико мушкараца који су се претварали да их занима у шта верују Јеховини сведоци. Они су сарађивали са Комитетом за националну безбедност, тајном полицијом Казахстана, и тајно су снимали њихове разговоре. На основу тих снимака, Комитет је ухапсио господина Акхмедова и оптужио га за „подстицање на верску нетрпељивост“ и заговарање „супериорности [...] на основу [своје] верске припадности“, што представља кршење члана 174(2) кривичног закона Казахстана.

Након хапшења, полиција је испитивала господина Акхмедова и три месеца га задржала у притвору. Суд га је 2. маја 2017. осудио на пет година затвора и издао му забрану према којој три године не сме да учествује у верским активностима.

Адвокати господина Акхмедова уложили су бројне жалбе како би он био ослобођен, али их је суд све одбацио. Када је исцрпио све правне лекове у Казахстану, за помоћ се обратио међународним судовима. Уложио је жалбу Радној групи УН која се бави затварањем без законске основе и Савету УН за људска права.

У октобру 2017, Радна група је осудила Казахстан јер је затворио господина Акхмедова и затражила да га одмах ослободи јер су активности у којима је учествовао биле „потпуно мирне и у границама његове слободе вероисповести“. У јануару 2018, Савет УН за људска права прихватио је хитан захтев господина Акхмедова и наложио Казахстану да одмах донесе привремене мере којима би се господину Акхмедову обезбедила неопходна медицинска нега. Савет је такође препоручио властима у Казахстану да, док чекају пресуду по жалби господина Акхмедова, размотре његово трајно пуштање на слободу.

Коначно ослобођен

Тејмур и Мафиза Акхмедов након помиловања

Током боравка у затвору, здравље господина Акхмедова се погоршало. Почетком године, доктори су му саопштили да има рак дебелог црева и да се његово стање погоршава. На основу одлуке Савета за људска права о привременим мерама и других захтева међународних тела, власти у Казахстану су позвале господина Акхмедова да председнику Назарбајеву упути молбу за помиловање.

Ту молбу је упутио 5. марта 2018. и замолио да она буде размотрена по хитном поступку, пошто му је лечење одмах било потребно како би се зауставило ширење рака. У међувремену, управа затвора је пребацила господина Акхмедова у Алмати, где је 27. марта оперисан.

Да ли ће Казахстан убудуће поштовати слободу вероисповести?

Господин Акхмедов, његова жена Мафиза и њихова деца веома су срећни што се ова агонија завршила. Осим тога, захвални су председнику Назарбајеву што је избрисао његов кривични досије. Због неправедне пресуде за кривично дело, власти су замрзнуле његов банковни рачун, што је створило озбиљне проблеме његовој жени док је он био у затвору.

Јеховини сведоци широм света надају се да је помиловање господина Акхмедова знак да ће власти у Казахстану убудуће дати Сведоцима већу слободу како би несметано могли да исповедају своју веру, чиме не нарушавају јавни ред и мир.