Пређи на садржај

22. ФЕБРУАР 2018.
КАЗАХСТАН

Молба властима у Казахстану да ослободе Тејмура Акхмедова

Молба властима у Казахстану да ослободе Тејмура Акхмедова

Породица и пријатељи Тејмура Акхмедова изражавају све већу забринутост за његово здравље. Он је Јеховин сведок, има 61 годину, а озбиљни здравствени проблеми појавили су се још пре него што је ухапшен и затворен пре више од годину дана. Дана 8. фебруара 2018. имао је операцију којом су му уклоњена два тумора, од којих је један малигни. Чланови његове породице и његови адвокати поднели су молбу властима да га пусте на слободу, с обзиром на услове који владају у казненом дому у Павлодару, као и потребу за даљњим лечењем. Власти до сада нису реаговале на њихове молбе.

Судови у Казахстану су немилосрдно осудили Тејмура Акхмедова на пет година затвора и та казна истиче 2022. године. Власти су ухапсиле и кривично гониле господина Акхмедова само зато што је користио своје право на слободу вероисповести. Чак су и његово име ставили на списак оних чији су банковни рачуни блокирани зато што се сматра да имају везе са тероризмом. Судови у Казахстану су одбацили све досадашње жалбе.

Радна група УН која се бави затварањем без законске основе послала је своје мишљење казахстанским властима и подстакла их да пусте на слободу господина Акхмедова и да га ослободе свих лажних оптужби. Осим тога, Савет УН за људска права хитно је затражио од власти у Казахстану да га због лошег здравља пусте из затвора.

Адвокат господина Акхмедова је рекао: „Тражимо правду у случају Тејмура који је неправедно затворен, који је уз то још и веома лошег здравља и неопходна му је медицинска нега. Попут многих организација при Уједињеним нацијама, молимо власти Казахстана да се смилују и да га без одлагања пусте на слободу.“