Пређи на садржај

3. МАЈ 2017.
КАЗАХСТАН

Казахстан погазио верску слободу и осудио Тејмура Акхмедова

Казахстан погазио верску слободу и осудио Тејмура Акхмедова

Суд у Астани је 2. маја 2017. осудио Тејмура Акхмедова на пет година затвора само зато што је са другима разговарао о својим веровањима. Од када је Казахстан добио независност 1991, он је први Јеховини сведок који је због исповедања вере осуђен за кривично дело.

Господин Акхмедов је у притвору провео више од три месеца иако је међународна заједница вршила притисак да буде премештен у кућни притвор до почетка суђења. Он има 61 годину, ожењен је и има три сина, а бори се и са озбиљним здравственим проблемима.

Кажњавање због исповедања вере

Невоље господина Акхмедова почеле су у јануару 2017. када га је тајна полиција Казахстана, Комитет за националну безбедност, ухапсила због наводног кршења члана 174(2) кривичног закона Казахстана. Оптужен је за „подстицање на верску нетрпељивост“ зато што је у приватном разговору износио своја веровања.

Судија Талгат Сирлибајев је пресудио да је говор господина Акхмедова представљао „подстицање на верску мржњу“ и заговарање „искључивости, супериорности грађана на основу њихове верске припадности“. Судија је господину Акхмедову такође издао забрану према којој три године не сме да учествује у „идеолошкој верској активности“, чиме му је у ствари забранио исповедање вере.

Филип Брамли, адвокат Јеховиних сведока, изјавио је: „Власти озбиљно злоупотребљавају закон. Неколико људи је 2016, позвало Тејмура у један стан да би с њим разговарали о његовој вери. Чак су одлазили и у његову кућу. Тејмур није знао да су ти разговори кришом снимани и да ће касније бити искоришћени у кривичном поступку против њега. То само показује колико далеко су власти спремне да иду да би верску активност којом се не ремети јавни ред и мир приказале као кривично дело. Ово је извртање правде.“

Породица господина Акхмедова веома је забринута за његово здравље. Лекари сумњају да има рак, али власти нису дозволиле да он буде премештен у кућни притвор како би му била указана лекарска помоћ која му је хитно потребна. Његови адвокати уложили су жалбе Радној групи УН која се бави затварањем без законског основа, као и специјалним извештачима УН за слободу вероисповести и слободу окупљања и удруживања.

Хоће ли верска слобода опстати у Казахстану?

Јеховини сведоци у Казахстану суочили су се са многим проблемима када је у питању њихово право на исповедање вере. Међутим, неправедно затварање господина Акхмедова представља нов и запањујућ напад на њихову веру. Представници Сведока наставиће да траже од власти у Казахстану да заштите основно право на исповедање вере без уплитања државе.