Пређи на садржај

ИЗРАЕЛ

Кратак преглед: Израел

Кратак преглед: Израел

Јеховини сведоци на територији данашњег Израела постоје од 1920. и уопштено говорећи имају верску слободу. Влада је 1963, а затим и 2000, регистровала правна тела која су Јеховини сведоци основали да би могли да обављају верске активности. Захтев за регистрацију као верска заједница Сведоци су поднели 2000. и затим 2014, али још увек чекају одговор.

Закон у Израелу дозвољава свим религиозним групама да јавно исповедају своја верска уверења. Међутим, ултраортодоксне јеврејске верске групе противе се активностима Јеховиних сведока, што води до разних облика малтретирања, од верски мотивисаног узнемиравања до насилних напада на Сведоке.

Под утицајем ових ултраортодоксних група, неки владини службеници су у одређеним ситуацијама оспорили права Сведока, на пример право на окупљање. Када су општинске власти отказале уговорене скупове у јавним објектима, Сведоци су се за помоћ обратили судовима. Окружни суд у Хајфи (2007) и Врховни суд (2015) потврдили су да су општинске власти криве за верску дискриминацију Сведока. Ови судови су подржали право Сведока на окупљање без узнемиравања. Ипак, дискриминација Јеховиних сведока и даље представља проблем.