Пређи на садржај

29. ЈУН 2015.
ИЗРАЕЛ

Врховни суд у Израелу подржао право Сведока на одржавање верских скупова

Врховни суд у Израелу подржао право Сведока на одржавање верских скупова

Врховни суд Израела и полиција подржали су слободу вероисповести тиме што су одбранили право Јеховиних сведока да одрже верске скупове. У једној недавној одлуци, Врховни суд је обавезао град Ранану да испуни уговор склопљен с Јеховиним сведоцима према ком је био обавезан да им за два верска скупа изнајми градски спортски центар. Под притиском неких верских група, општина је поништила уговор само 36 сати пре почетка првог уговореног скупа.

Суд осудио поступак градских власти

Јеховини сведоци су склопили уговор с градом Рананом да одрже верске скупове 18. априла и 2. маја 2015. Сведоци су почели да сумњају да ће уговор бити раскинут када је 15. априла председница општине изразила забринутост да ли ће скуп планиран за 18. април бити безбедан. Упркос томе што је локални шеф полиције гарантовао безбедност, градске власти су следећег дана једнострано раскинуле уговор. Медији су известили да је град попустио под притиском религиозних чланова градског већа који су претили да више неће пружати политичку подршку уколико град дозволи Сведоцима да одрже верске скупове.

Иако су Јеховини сведоци од Окружног суда у Лоду одмах тражили судски налог како би приморали град да испоштује уговор, није било довољно времена да се спречи отказивање скупа заказаног за 18. април. Сведоци су успели да изнајме други објекат, али су морали да плате шест пута већу цену.

Окружни суд у Лоду је 29. априла издао налог захтевајући од града да испуни уговор. У том документу је стајало да је „општина [Ранана] нарушила уставом загарантована права [Јеховиних сведока] на слободу вероисповести, удруживања и окупљања, право на достојанство и једнакост“. Град је одмах уложио жалбу тражећи да се налог укине, али ју је Врховни суд одбио 1. маја. Одбијена је још једна жалба и одлука суда је остала правоснажна.

Полиција штити Јеховине сведоке

Пресуда Врховног суда дошла је у прави час јер је омогућила Јеховиним сведоцима да одрже свој скуп 2. маја. Тамошње верске вође, укључујући и главног рабина и чланове ултраортодоксне организације познате по агресивним тактикама, на то су одговориле тако што су организовале „колективну молитву“ у којој је учествовало око 1500 људи. Окупили су се испред спортског центра док је 600 Јеховиних сведока пристизало на свој скуп. Колективна молитва се убрзо претворила у масовни протест. Неки од учесника протеста нападали су Сведоке, укључујући и жене и децу. Вређали су их, пљували, исмевали, правили вулгарне покрете и демолирали им возила. Полиција је брзо интервенисала да би их задржала. Захваљујући полицији, Сведоци су могли мирно одржати свој скуп и касније се безбедно вратити кући.

Јеховини сведоци у Израелу су захвални властима зато што су предузеле мере против верске нетолеранције и дискриминације и стале у одбрану њиховог права да одржавају верске скупове.