Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

24. СЕПТЕМБАР 2014.
ЕРИТРЕЈА

Двадесет година у затвору у Еритреји — да ли ће томе доћи крај?

Двадесет година у затвору у Еритреји — да ли ће томе доћи крај?

Пре двадесет година, власти у Еритреји су ухапсиле три младића и послале их у затвор Сава, где се још увек налазе у тешким условима. Против њих никада није подигнута оптужница, нити су добили прилику да се законски бране на суду. Зашто су неправедно затворени?

Јеховини сведоци, Паулос Ејасу, Негеде Теклемаријам и Ајзак Могос, на темељу савести су одбили да служе војску због својих снажних верских уверења. Да им је званично суђено за „кривично дело“ одбијања војне обавезе, добили би законом прописану затворску казну. Паулос (41), Негеде (40) и Ајзак (38) провели су своју младост у затвору. Они су лишени могућности да се ожене и имају децу, да помажу својим остарелим родитељима и да искористе живот онако како они желе. Лишени су и могућности да служе Богу заједно са својим суверницима.

Након што су 24. септембра 1994. ухапшени, затворско особље их је малтретирало, па чак и злостављало. Међутим, малтретирање је престало пре неколико година, а због решености да не прекрше своја уверења задобили су поштовање затворских чувара.

Још неки Сведоци затворени у суровим условима

Ни у једној другој земљи Јеховини сведоци не доживљавају такав прогон као у Еритреји. Током писања овог чланка, у затвору је било 73 Сведока, међу којима су жене, деца и старији. Многи се налазе у суровим пустињским условима, без одговарајуће исхране и довољно воде и доживљавају малтретирање од надлежних у затвору. Још тројица Сведока се налазе у затвору Сава више од десет година, али Паулос, Негеде и Ајзак су затворени дуже него било који други Сведок у Еритреји.

Међународна заједница тражи од Еритреје да престане с верским прогоном

Међународна заједница је добро упозната с начином на који се Еритреја опходи према Јеховиним сведоцима и другим верским заједницама.

  • Почевши од 2004, Стејт департмент сваке године сврстава Еритреју у „земље чија влада систематски, непрестано и свим силама учествује у озбиљном кршењу верске слободе или то толерише“.

  • Савет Уједињених нација за људска права изразио је велику забринутост што „власти у Еритреји у великој мери крше људска права својих грађана“ и апелује на еритрејске власти „да поштују право сваког човека на слободу [...] мисли, савести и вероисповести“.

  • Америчка комисија за међународну верску слободу написала је у свом годишњем извештају за 2014: „Верска слобода је нарочито ускраћена [...] Јеховиним сведоцима.“

  • У светском извештају за 2013. организација „Хјуман рајтс воч“ пише да власти у Еритреји и даље хапсе, затварају и малтретирају чланове „непризнатих“ религија и да су „Јеховини сведоци на посебном удару“.

  • Афричка комисија за људска права и права народа усвојила је у децембру 2005. Резолуцију о кршењу људских права у Еритреји, у којој је Еритреја позвана да „гарантује, и то у потпуности, право на правично суђење, слободу мишљења и изражавања и право на мирно окупљање“.

Филип Брамли, правни заступник Јеховиних сведока, рекао је: „Из свег срца се надамо да ће власти у Еритреји пустити све Сведоке из затвора, међу којима су и њих тројица који су затворени већ 20 година, и да ће престати с прогоном наших суверника.“