Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

19. ОКТОБАР 2016.
ЕРИТРЕЈА

Прогонство Јеховиних сведока у Еритреји привлачи пажњу светске јавности

Прогонство Јеховиних сведока у Еритреји привлачи пажњу светске јавности

Јеховини сведоци у Еритреји, више него било где у свету, суочавају се са жестоким прогонством. Еритреја је 1993. стекла независност и Сведоци су од тада непрестано затварани, мучени и маргинализовани. Они су прогоњени јер су политички неутрални и одбијају да узму оружје и да се боре против својих ближњих.

Тренутно је у Еритреји затворено 54 Јеховина сведока. У протекле 22 године, сви осим једног затворени су без подизања оптужнице или саслушања. Тројица су у затвору још од 1994. због приговора савести на служење војног рока.

Забринутост расте широм света

Од самог почетка, организације за људска права и владине службе осуђују прогонство кроз које пролазе Јеховини сведоци у Еритреји. Недавно је, међутим, Истражна комисија УН за људска права у Еритреји додатно скренула пажњу међународне јавности на тешку ситуацију у којој се налазе Јеховини сведоци. У свом првом извештају Савету УН за људска права од јуна 2015. Комисија је читав један део посветила дискриминацији и злостављању Јеховиних сведока.

Дана 21. јуна 2016, Комисија је Савету УН за људска права изнела свој други детаљни извештај у ком је Еритреји наложила да „поштује слободу вероисповести“ и да „престане да без законског основа хапси и затвара грађане због њихових верских убеђења, а нарочито припаднике одређених верских заједница, као што су Јеховини сведоци, [...] и да одмах потпуно ослободи све оне који су затворени без законског основа“.

Комисија је у својим одлукама закључила да Еритреја врши „прогонство и на верској и на етничкој основи“ и да је оно у супротности с међународним законом и представља „злочин против човечности“. Међународна заједница овакво прогонство убраја међу најозбиљније облике кршења људских права. Комисија ће 27. октобра 2016. одбору Генералне скупштине УН усмено изложити све новине у вези с овим проблемом.

Да ли ће Еритреја исправити неправду нанету Сведоцима?

Јеховини сведоци широм света веома су забринути за своје сувернике у Еритреји. Они усрдно моле еритрејске власти да престану да прогоне ове добронамерне људе и да им омогуће остваривање основних и неотуђивих људских права.