Пређи на садржај

Хабтемикаел Тесфамаријам са својом женом Летербирхан Безабх пре него што је ухапшен

25. АПРИЛ 2018.
ЕРИТРЕЈА

Два старија Сведока преминула у затвору у Еритреји

Два старија Сведока преминула у затвору у Еритреји

Почетком 2018, Хабтемикаел Тесфамаријам и Хабтемикаел Меконен, двојица Јеховиних сведока, преминули су у затвору Маи Серва код Асмаре. Обојица су ухапшени у лето 2008. због своје вере и провели су скоро читаву деценију у затвору у суровим условима.

Господин Тесфамаријам је изненада преминуо 3. јануара 2018, у својој 76. години, у затвору Маи Серва. Они који су били затворени с њим верују да је доживео мождани удар. Господин Тесфамаријам је рођен 1942, у Ади Јакулуу, у Мендефери, у Еритреји. Постао је Јеховин сведок 1970. и одбио је да се одрекне своје вере упркос неправедном затварању и малтретирању. Иза себе је оставио супругу Летербирхан Безабх, четири сина и три ћерке.

Господин Меконен је преминуо 6. марта 2018, у својој 77. години, у истом затвору. Други затвореници верују да је умро јер су му отказали бубрези. Господин Меконен је рођен 1940, у селу Кудо Феласи на југу Еритреје. Јеховин сведок је постао пре више од 55 година и, као и господин Тесфамаријам, није желео да се одрекне своје вере иако је без икаквог разлога затворен и малтретиран. Иза себе је оставио супругу Михрет Елијас, као и сина и ћерку.

Неправедно затварање и злостављање

Господин Меконен је био код куће када га је у јулу 2008. полиција ухапсила без икакве оптужнице. Господин Тесфамаријам је такође ухапшен код куће, у августу 2008. Обојица су убрзо пребачена у озлоглашен затвор Мејтир, који се налази у пустињи северно од Асмаре. Тамо су подносили сурове и нехумане услове. Власти су Сведоке посебно кажњавале тако што су их од октобра 2011. до августа 2012. држале у допола укопаним објектима званим „подземље“. Тамо су затвореници лети трпели несносне врућине, без довољно хране и воде, због чега је некима здравље озбиљно нарушено.

Власти су 2017. пребациле Сведоке из затвора Мејтир у затвор Маи Серва, где су могли да примају пакете са храном од своје породице, као и да добију медицинску негу када су озбиљно болесни. Затвореницима је било драго што су пребачени у затвор у ком нису владали тако сурови услови, али господин Тесфамаријам и господин Меконен никада се нису у потпуности опоравили од пређашњег злостављања.

Хабтемикаел Меконен са својом женом Михрет Елијас пре него што је ухапшен

Господин Тесфамаријам и господин Меконен нису први Сведоци који су умрли у затвору у Еритреји или убрзо након ослобађања. Због нехуманих услова и малтретирања, још двојица Сведока су умрла у затвору, а још тројица убрзо након што су ослобођени. Здравље најмање седам Сведока који су ослобођени пре неколико година озбиљно је нарушено и они и даље осећају последице онога што су доживели у затвору. Због своје вере, у затворима у Еритреји и даље се налази 53 Сведока, међу којима је и Тареке, брат господина Тесфамаријама.

Прогонство представља „злочин против човечности“

Савет Уједињених нација за људска права издао је 8. јуна 2016. извештај на основу налаза Истражне комисије УН за људска права у Еритреји, чији задатак је био да провери наводе о кршењу људских права у Еритреји. Комисија је затражила од Еритреје да „поштује слободу вероисповести“ и да „престане да без законског основа хапси и затвара грађане због њихових верских убеђења, а нарочито припаднике одређених верских заједница, као што су Јеховини сведоци [...] и да одмах потпуно ослободи све оне који су затворени без законског основа“. Комисија је закључила да прогонство на верској основи у Еритреји представља „злочин против човечности“.

Јеховини сведоци се надају да недавна смрт господина Тесфамаријама и господина Меконана неће проћи незапажено код међународне заједнице и да ће те трагедије навести искрене представнике власти у Еритреји да предузму нешто како би помогли онима који су неправедно затворени због своје вере.