Пређи на садржај

ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА КОНГО

Кратак преглед: Демократска Република Конго

Кратак преглед: Демократска Република Конго

Јеховини сведоци у Демократској Републици Конго активни су од 1940-их. Током тог времена, суочили су се с ратом, забранама од стране власти и бруталним нападима чланова других религија.

Противљење државних власти је престало 1993, када је Врховни суд поништио последњу забрану верских активности Јеховиних сведока. Уопштено говорећи, они тренутно слободно исповедају своју веру без мешања државе. Међутим, неке верске групе и даље узнемиравају или прогоне Сведоке. Чланови племенске религије Кимбиликити отимају и нападају многе од њих. Локалне власти углавном не кажњавају овакве злочине, будући да су и неки од њих следбеници Кимбиликитија. Представници Јеховиних сведока су пријавили овакве случајеве вишим судовима.

Поред тога, многе школе у Конгу су под покровитељством верских организација. Због тога су многе од њих избациле ученике који су Сведоци јер су одбили да присуствују школским активностима верског карактера и да учествују у њима. Министар просвете је 2013. издао декрет свим школама у земљи и осудио верску нетолеранцију. Захваљујући том декрету, као и новом закону о образовању, ученици који су Сведоци поново су примљени у школу, а средњошколцима су уручене дипломе које су им претходно биле ускраћене.