Пређи на садржај

ГРУЗИЈА

Кратак преглед: Грузија

Кратак преглед: Грузија

Јеховини сведоци у Грузији постоје од 1953. Законски су регистровани и уопштено говорећи исповедају своју веру без ометања. Међутим, још увек се с времена на време појаве неки проблеми као последица верске нетрпељивости.

Од 1999. до 2003, верски екстремисти покренули су жесток талас насиља против Јеховиних сведока. Нападачи су се осмелили јер их надлежне власти нису кажњавале. У то време, ултранационалистички чланови парламента успели су да привремено пониште регистрацију правних тела Јеховиних сведока и то је покренуло још веће насиље. Да би решили те проблеме, Сведоци су поднели шест жалби Европском суду за људска права. Суд је донео две једногласне пресуде, 2007. односно 2014, у којима је осудио грузијске власти због пропуста да благовремено, ефикасно и без предрасуда према жртвама реагују на кривична дела из верских побуда. Затим је 2015. Европски суд једногласно прихватио признање грузијске владе да је 2001. неправедно поништила регистрацију правних тела Сведока.

Од 2004, насиље против Јеховиних сведока знатно се смањило. То им је омогућило да прошире своје активности и изграде бројне Дворане Краљевства. Међутим, још увек доживљавају повремене нападе и малтретирање из верских побуда. Проблем се компликује због тога што власти често не реагују на ова кривична дела. Сведоци очекују од грузијске владе да у потпуности примени одлуке Европског суда, да одмах истражи случајеве насиља и суди онима који су одговорни за те нападе.