Пређи на садржај

22. ЈУН 2015.
ГРУЗИЈА

Грузија пред Европским судом признала кршење права Јеховиних сведока

Грузија пред Европским судом признала кршење права Јеховиних сведока

Европски суд за људска права прихватио је признање владе Грузије да је Јеховиним сведоцима нарушила права на слободу вероисповести и слободу окупљања. Случај Заједница Јеховиних сведока и други против Грузије покренут је након што је влада поништила регистрацију два правна тела која су користили Сведоци. То је у периоду од 2001. до 2004. довело до пораста насиља над Сведоцима.

Европски суд прихвата признање грузијске владе

У пресуди објављеној 21. маја 2015, * Европски суд за људска права навео је да је у септембру 2014. влада Грузије предала писмену изјаву у којој је стајало „да са жаљењем признаје повреду“ права Јеховиних сведока. У њој се такође каже да Грузија „није имала основа“ да 2000. године поништи регистрацију правних тела Сведока, као и да због непостојања одговарајуће законске регулативе та тела нису могла да буду регистрована.

Европски суд за људска права је закључио да је ово признање довољно за окончање случаја. Суд је навео „да су власти одбијањем да региструју верске организације и поништавањем њихове већ постојеће регистрације, нарушиле њихово право на слободу вероисповести и окупљања, што у светлу члана 9 Европске конвенције о људским правима представља повреду члана 11“. Грузијска влада је пристала да плати 6000 евра на рачун одштете и судских трошкова.

Укидање правних тела води до вишегодишњег прогонства

Два правна тела Сведока, Заједница Јеховиних сведока и Представништво друштва Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania у Грузији, законски су регистрована 1998. Међутим, један члан парламента и припадник ултранационалистичке странке имао је циљ да се Јеховини сведоци забране у Грузији. Подржали су га неки православни свештеници и екстремисти тако што су ширили клевете и подстицали на насиље против Сведока.

У априлу 1999, тај члан парламента је у име своје странке поднео захтев Регионалном суду у Тбилисију да се забране Јеховини сведоци и да се поништи њихова регистрација. Када је у јуну 1999. почело суђење, у судници су били православни свештеници и њихове присталице. Испред суда су Василиј Мкалавишвили, рашчињени православни свештеник, и његови следбеници спаљивали литературу Јеховиних сведока.

Након разматрања доказа, Окружни суд Исани-Самгори одбацио је захтев који је поднео поменути члан парламента, прогласивши га неоснованим. Он је затим уложио жалбу. Дана 26. јуна 2000, жалбено веће је преиначило одлуку основног суда и наложило да се Сведоцима поништи регистрација. Након те одлуке, православни екстремисти су искористили ситуацију да покрену талас насиља против Сведока. Врховни суд Грузије је 22. фебруара 2001. подржао одлуку о поништењу регистрације, тврдећи да је због недостатка законске регулативе био принуђен да пресуди против Сведока. Након што су искористили сва правна средства која су им у Грузији стајала на располагању, Сведоци су 16. августа 2001. поднели жалбу Европском суду за људска права.

Након пресуде Врховног суда, прогонство се знатно погоршало, што је водило до стотина напада на Сведоке. У већини случајева, полиција их није заштитила, а у неким приликама је и сама учествовала у нападима. Многи Сведоци су били озбиљно повређени. Верски екстремисти су насилно прекидали њихове састанке, спаљивали и пљачкали њихове куће, крали и уништавали им личну имовину и спаљивали литературу. Власти нису дозволиле Сведоцима да увозе литературу и конфисковале су ону која се већ налазила у земљи. Такође им нису дозвољавале да изнајмљују објекте у којима би одржавали састанке. Због интензитета прогонства и одбијања власти да их заштити, Јеховини сведоци из Грузије су поднели жалбе Европском суду за људска права, у којима су описали малтретирања која су доживљавали, као и умешаност полиције. У два слична случаја, Европски суд је раније пресудио у корист Сведока. *

Када се ситуација у Грузији поправила, Сведоци су могли да региструју своја правна тела, што им је омогућило да поседују некретнине и да остварују своја законска права. У том периоду, власти су ухапсиле и затвориле Мкалавишвилија, главног подстрекача насиља, заједно с још неким од његових сарадника. Жестоко прогонство Сведока окончано је 2004.

Тренутна ситуација

Иако се положај Јеховиних сведока у Грузији током година побољшао, они се и даље повремено суочавају с верском нетрпељивошћу. Недавни извештај предат Организацији за европску безбедност и сарадњу показао је да је током 2014. у Грузији почињено 63 злочина из мржње против Јеховиних сведока.

Мајкл Џонс, представник Јеховиних сведока у Грузији, изјавио је: „Захвални смо Европском суду за људска права што је осудио неправедно поступање које су Јеховини сведоци трпели претходних година. Драго нам је што видимо да Грузија настоји да заштити људска права. Надамо се да ће ова недавна пресуда, заједно с другим повољним судским пресудама, довести до праведног поступања према Сведоцима и још веће верске слободе у Грузији.“

^ одл. 4 Европски суд за људска права донео је пресуду 21. априла 2015, али ју је објавио месец дана касније.

^ одл. 10 Скупштина Јеховиних сведока Глдани и други против Грузије, бр. 71156/01, 3. мај 2007; и Бегхелури и други против Грузије, бр. 28490/02, 7. октобар 2014.