Пређи на садржај

07. ОКТОБАР 2014.
ГРУЗИЈА

Европски суд подржава владавину права у Грузији

Европски суд подржава владавину права у Грузији

Европски суд за људска права је 7. октобра 2014. донео пресуду у корист Јеховиних сведока у Грузији у случају Бегхелури и други против Грузије. Овај предмет је предат Суду пре више од 12 година и обухвата 30 ситуација у којима је 99 особа доживело физичко насиље и вербално злостављање. Све осим једне особе су Јеховини сведоци. Насиље је почело када је полиција у неколико наврата прекинула велике верске скупове Сведока, а затим су у њиховим домовима, у судницама и на улицама уследили све чешћи напади мотивисани верском мржњом.

У пресуди Европског суда за људска права стајало је да су подносиоци тужбе истражним органима уложили око 160 жалби и да су у њима навели да су у неким нападима учествовали полиција и други представници власти. Међутим, то није донело никакве резултате. Пошто починиоци нису кажњени, то их је охрабрило да наставе с нападима.

Напад на верски скуп Јеховиних сведока у Зугдидију, 8. септембар 2000.

На пример, 8. септембра 2000. око 700 Сведока се окупило на једном верском скупу у граду Зугдиди. Изненада је маскирана јединица специјалне полиције упала на скуп, запалила објекат и претукла око 50 особа. Жртве овог напада су одмах поднеле тужбе. Међутим, власти нису казниле нападаче и тако су жртвама ускратиле правду.

Европски суд за људска права осудио грузијске власти

Пошто надлежне власти нису предузеле брзу и ефикасну истрагу и починиоци нису кажњени, жртве су 2002. поднеле заједничку жалбу Европском суду за људска права.

У пресуди од 7. октобра, Европски суд је навео да су „некажњавањем злочина грузијске власти отвориле пут за даљње нападе на Јеховине сведоке широм земље“. Суд је такође закључио да су ови напади „последица нетрпељивости и мржње према Јеховиним сведоцима“ и да су надлежне власти показале „исту нетрпељивост [...] и тиме потврдиле да, у најмању руку, толеришу такво насиље“.

„Некажњавањем злочина грузијске власти [су] отвориле пут за даљње нападе на Јеховине сведоке широм земље“

(Бегхелури и други против Грузије, бр. 28490/02, 7. октобар 2014, стр. 40, одл. 145)

Због тога је Европски суд за људска права прогласио грузијске власти кривим за нељудско понашање према 47 подносилаца тужбе, као и за дискриминацију и кршење верске слободе њих 88. Европски суд је наложио грузијској влади да „прекине насиље које је Суд констатовао и исправи последице“ своје пасивности и нетрпељивости. Европски суд је одредио и новчану казну од преко 45000 евра на име судских трошкова и моралне одштете подносилаца тужбе.

Боља ситуација за Јеховине сведоке у Грузији

Иако се ситуација доста побољшала од 2004, Сведоци у Грузији још увек доживљавају повремене нападе и малтретирање. Током 2013, забележено је 53 напада на Јеховине сведоке. Због пресуде у случају Бегхелури грузијске власти су обавезне да изврше брзу и ефикасну истрагу криминалних дела почињених против својих грађана. Јеховини сведоци се надају да ће влада непристрано гонити и казнити појединце који су криви за злодела почињена из верске мржње.