Пређи на садржај

15. АПРИЛ 2015.
ГРУЗИЈА

Посебна кампања Јеховиних сведока у Грузији

Посебна кампања Јеховиних сведока у Грузији

Јеховини сведоци су 1. априла 2015, широм Грузије започели једну кампању с циљем да запосленима у полицији, општинама и тужилаштвима доставе одређене информације. На тај начин су желели да им скрену пажњу на недавну пресуду Европског суда за људска права у случају Бегхелури и други против Грузије. Тај случај се бавио кршењем права Јеховиних сведока у Грузији. Путем те кампање, Сведоци су желели да упознају власти с тим случајем, донетом пресудом, као и с верским активностима Јеховиних сведока.

Раније толерисање насиља у Грузији

У периоду од 1999. до 2003, следбеници једног бившег православног свештеника више пута су претукли многе Јеховине сведоке. Премда су Сведоци поднели 784 пријаве због оваквих и сличних напада, полиција није ништа предузела, а понекад су и сами полицајци били насилни према њима. Ниједна пријава није донела резултате. Пошто грузијске власти нису ништа предузеле, насилници су се осилили и чак су почели да нападају Сведоке у судницама, на њиховим већим скуповима и на улицама.

Одлука Европског суда довела до прекретнице

Јеховини сведоци су Европском суду за људска права поднели две тужбе како би се стало на крај таквом насиљу. Суд је први случај размотрио у мају 2007, * а други (Бегхелури и други против Грузије) у октобру 2014. У оба случаја осудио је Грузију због учешћа у тим нападима и указао да насиље узима маха зато што држава ништа не предузима поводом тога. Према ономе што стоји у пресуди Европског суда у случају Бегхелури, „грузијске власти су створиле климу у којој злочинци пролазе некажњено, што је водило до све више напада на Јеховине сведоке широм те земље.“ *

Похвално је што су грузијске власти дан након што је донета пресуда у случају Бегхелури изнеле саопштење у ком су обећале да ће убудуће спречавати такве нападе. Саопштење је гласило:

„Грузија се чврсто обавезала да ће штитити слободу мишљења, савести и вероисповести, као и сва остала људска права. Став ове земље је да су сви грађани једнаки пред законом и да треба да одговарају уколико крше туђа права. Више се неће толерисати стварање климе у којој злочинци пролазе некажњено.“

Ситуација у Грузији се побољшава

Стање у Грузији је за Јеховине сведоке неупоредиво боље него претходних година. Они се сада могу састајати у миру и захвални су што власти уопште узев поштују њихова права. Слободно граде дворане у којима одржавају састанке, а недавно су проширили и своју подружницу.

Међутим, неки представници власти не знају много о Јеховиним сведоцима и њиховим веровањима, нити о пресуди у случају Бегхелури, као ни о званичном саопштењу које је дато поводом те пресуде. Стога, неки напади на Јеховине сведоке и даље пролазе некажњено. Примера ради, током 2014. године Сведоци су поднели најмање 30 пријава због таквих напада. Зато су Јеховини сведоци поднели још неке тужбе Европском суду за људска права. *

Циљ априлске кампање био је да се властима у Грузији скрене пажња на то да треба да више поштују људска права. Јеховини сведоци су захвални грузијским властима што су се обавезале да више никада неће дозволити стварање климе у којој ће злочинци пролазити некажњено. Такође се надају да ће власти одржати обећање и да ће извести пред лице правде оне који су починили злочине мотивисане верском мржњом.

^ одл. 6 Скупштина Јеховиних сведока Глдани и други против Грузије, бр. 71156/01, 3. мај 2007.

^ одл. 6 Бегхелури и други против Грузије, бр. 28490/02, § 145, 7. октобар 2014.

^ одл. 11 Царциџе против Грузије, бр. 18766/04, 26. мај 2004: Тужба је поднета јер су представници власти напали неке појединце или су пасивно посматрали нападе; Библаја и други против Грузије, бр. 37276/05, 10. септембар 2005: Тужба је поднета јер су представници власти напали неке појединце или су пасивно посматрали нападе; Цулукиџе и други против Грузије, бр. 14797/11, 27. јануар 2011: Пропуст да се адекватно истражи и процесуира девет напада почињених због верске мржње.